23 lutego w ostatnim dniu targów Expo Sweet, ogłoszono wyniki konkursu na Cukierniczą Osobowość Roku 2011. Tytuł ten został przyznany po raz drugi. Pomysł, by wyróżnić osobowość cukierniczą zrodził się w redakcji „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego”, wiodącego na polskim rynku miesięcznika branży piekarskiej i cukierniczej. Kandydaci to osoby bardzo cenione w świecie cukierniczym lub takie, które w ostatnich 12 miesiącach w szczególny sposób w nim zaistniały.

W głosowaniu internautów na stronie www.ppic.pl zwyciężył Bogdan Tomczyk – wykładowca pracowni karmelarskiej przy Europejskiej Szkole Mistrzów PROFESIONAL w Poznaniu, jeden z najbardziej doświadczonych polskich cukierników, od niemal 50 lat w zawodzie.

Redakcja „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego” - z okazji jubileuszu 60-lecia istnienia - postanowiła przyznać specjalny certyfikat uznania i tytuł Polska Osobowość Cukiernicza osobie wyjątkowej, bez której

- polskie cukiernictwo nie byłoby takie, jakie jest,
- nie byłoby targów Expo Sweet,
- praliny nie byłyby takie pyszne.

Dla nikogo nie było zaskoczeniem, że tytuł wraz ze statuetką trafił do maestro czekolady, Janusza Profusa. Jest on pierwszym w Polsce cukiernikiem, któremu przyznano ten honorowy tytuł. Serdecznie gratulujemy!

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]