W 2011 r. Grupa Żywiec powróciła do wzrostów po dwóch latach spadku. Wzrost wolumenu w 2011 r. vs. 2010 r. przekroczył 2%. Największą zwyżkę (ponad 6%)Grupa Żywiec zanotowała w czwartym kwartale 2011 r., w tym czasie dynamika sprzedaży była dwukrotnie wyższa niż dynamika całego rynku piwa.

Wyższa sprzedaż piw Grupy Żywiec była konsekwencją znacznych inwestycji w nowe produkty, które firma wprowadziła na rynek w 2011 r. (m.in. Żywiec Bock, Tatra Grzaniec, trzy niepasteryzowane piwa regionalne Specjal/Królewskie/Leżajsk) oraz w nowe opakowania (m.in. butelka zwrotna Żywca, większa butelka Desperadosa).

Pomimo rosnącego zainteresowania na rynku tańszymi piwami (downtrading), Grupa Żywiec utrzymała wysoki poziom inwestycji w budowanie wartości marek, co pozwoliło uzyskać 36% SoV. Grupa Żywiec zanotowała najwyższy wskaźnik SoV w branży piwowarskiej a marki Żywiec i Warka wzmocniły swoją pozycję wśród pięciu najlepszych polskich marek pod względem reputacji.

Inwestując w nowe produkty i reklamę Grupa Żywiec kontynuuje długofalową strategię budowania silnych marek piwnych, które spełniają oczekiwania konsumentów.

W 2011 r. Grupa Żywiec utrzymała swój udział rynkowy (ponad 33 proc.) w detalu tradycyjnym, który pozostaje najważniejszym kanałem sprzedaży piwa. W detalu tradycyjnym marka Tatra (Tatra Jasne, Tatra Mocne i Tatra Grzaniec) stała się marką numer jeden, osiągając pod koniec roku ponad 15 proc. udział rynkowy. Co więcej, Tatra Jasne została najszybciej rosnącą marką na polskim rynku piwa, zyskując 2 p. proc. udziałów rynkowych (vs. 2010 r.).

Również marki premium Grupy Żywiec zakończyły rok dobrym wynikiem. Heineken zanotował zwiększenie sprzedaży a wolumen Desperadosa osiągnął dwucyfrowy wzrost. Wyniki sprzedaży tych dwóch marek są dowodem na to, że pomimo rozwoju tanich piw na polskim rynku, marki premium mogą również przyciągać klientów.

Źródło: Grupa Żywiec

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]