Szkolenie, które odbędzie 16 lutego 2012 warszawskim Centrum Szkoleniowym Przemysłu Mięsnego POLWITA,  przeznaczone jest dla pracowników wydziału rozbioru wieprzowego, mające na celu poszerzenie wiedzy na temat surowców pochodzenia mięsnego, odpowiedniej obróbki tusz w wyniku, czego otrzymujemy poprawę uzysków oraz jakości. 
Cel szkolenia:

  • poszerzenie wiedzy na temat rozbioru mięsa zwierząt rzeźnych,
  • prezentacja rozbioru półtusz wieprzowych, oraz elementów dodatkowych szynki, łopatki, karku.

Program szkolenia:

  • ogólne informacje na temat trzody chlewnej: typy, rasy, gatunki i wpływ na jakość pozyskiwanego surowca,
  • wpływ poprawnej klasyfikacji w systemie SEUROP na uzyski elementów zasadniczych,
  • zmiany poubojowe zachodzące z tkance mięsnej i ich wpływ na właściwości technologiczne mięsa przerobowego,
  • ocena poubojowa mięsa,
  • wady technologiczne surowca mięsnego i jego wpływ, na jakość mięsa i przetworów mięsnych,
  • rozbiór anatomiczny półtusz wieprzowych, na elementy zasadnicze, odpowiednia klasyfikacja mięsa drobnego,
  • higieniczne aspekty pracy w zakładach mięsnych i ich wpływ, na jakość i zdrowie konsumenta.

Korzyści: 
Odpowiednio przeprowadzony rozbiór półtusz wieprzowych, poprzez zachowanie odpowiednich standardów technologicznych, pozwala poprawić uzyski określonych elementów zasadniczych oraz poprawić, jakość pozyskiwanych mięs drobnych a przy tym uzyskać odpowiednią wydajność pracy.

Sylwetka trenera:

Wykwalifikowany pracownik wydziału rozbioru, ponad 20 letnie doświadczenie, staż  zarówno w Polsce, jak i w kilku krajach za granicą, na stanowiskach kierownik działu rozbioru jak też pracownik fizyczny w obsadzie taśmy.

Czas trwania szkolenia: 1 dzień

Koszt szkolenia: 520 zł netto/osoba

Cena obejmuje: uczestnictwo w szkoleniu, materiały, lunch i przerwy kawowe, certyfikat

Miejsce szkolenia: Centrum Szkolenia Przemysłu Mięsnego ul. Rogatkowa 37, Warszawa, tel. 22 / 615 87 12

W przypadku jakichkolwiek pytań pozostaję  do Państwa dyspozycji:        Marta Dzierzęcka

 mdzierzecka@polwita.pl Tel. 601 678 700

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]