Princes, grupa spożywcza z siedzibą w Liverpoolu, zawarła wstępne umowy z wieloletnim włoskim dostawcą pomidorów, firmą AR IndustrieAlimentariSpA (ARIA), w celu utworzenia nowej spółki we Włoszech pod nazwą Princes IndustrieAlimentariSrL (PIA).

Princes staje się większościowym właścicielem (51%) firmy PIA, która przejmie od spółki ARIA fabrykę przetwórstwa o powierzchni 120 tys. m2 zlokalizowaną w Foggii (Włochy). Fabryka, działająca od 2009 r., jest jednym z najnowocześniejszych i najbardziej wydajnych tego typu obiektów w Europie i wytwarza produkty na bazie pomidorów oraz inne włoskie produkty spożywcze. Finalizacja transakcji podlega pewnym warunkom, w tym pozytywnej decyzji Komisji Europejskiej.

Nowa spółka według prognoz ma osiągać roczną sprzedaż na poziomie ponad 200 mln euro i będzie zatrudniać do 1200 osób (w szczycie sezonu), przetwarzając w regionie 400 tys. ton świeżych pomidorów rocznie. Inwestycja znacząco zwiększa międzynarodową skalę działalności firmy Princes i przynosi jej dostęp do nowych klientów i rynków. Sprzyja także dalszemu rozwojowi marki Napolina dzięki bardziej bezpośrednim relacjom firmy Princes z dostawcamiwe Włoszech.

Najnowszą inwestycję poprzedziło przejęcie przez Princes w lipcu ubiegłego roku dwóch dużych zakładów puszkowania żywności w Long Sutton i Wisbech w Anglii Wschodniej (Wielka Brytania). Przejęcie tych dwóch firm oraz utworzenie spółki PIA ma zwiększyć roczne przychody grupy do ponad 2 mld funtów.

Transfer aktywów spółki ARIA do nowej spółki PIA ma zostać zrealizowany w ciągu najbliższych kilku miesięcy po otrzymaniu zgody regulatora.

Źródło: Edelman Polska, Warszawa, dn. 25 stycznia 2012r.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Konferencja "Jak edukować Polaków...
    2019-11-22

    W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]

  2. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  3. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  4. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  5. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  6. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  7. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  8. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  9. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  10. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]