SRW RP wraz z portalem www.wolumen.pl organizuje konferencję poświęconą najważniejszym zagadnieniom, mającym poważny wpływ na sukces finansowy firmy mięsnej, która odbędzie się 2-3 lutego 2012 r. w miejscowości Dolsk (ośrodek ZM MRÓZ).

      W trudnych warunkach biznesowych najważniejsza jest koncentracja na strategicznych obszarach działalności, dlatego tematyka konferencji poświęcona jest takim tematom, jak: ekonomia rozbioru mięsa, innowacyjne rozwiązania w dziale utrzymania ruchu i zarządzania mediami, efektywne zarządzanie procesami produkcyjnymi oraz nowoczesne rozwiązania w logistyce.

      Wzrost cen surowców oraz trudna sytuacja  w branży mięsnej stawiają  przed zakładami przetwórczymi duże wyzwania. Aby wygrywać na konkurencyjnym rynku powinniśmy wykorzystywać najnowszą wiedzę nt. skutecznych metod ograniczania kosztów i zwiększania efektywności biznesowej.

      Dobór tematów był konsultowany z praktykami oraz ekspertami z dziedziny zarządzania kosztami. Mając na uwadze trudny rok, jaki czeka zakłady mięsne, chcemy uświadomić i przekazać najnowszą wiedzę, dającą wymierne korzyści w postaci praktycznych umiejętności oraz zastosowania nowych rozwiązań w firmie 

NA KONFERENCJI DOWIESZ SIĘ M.IN.

      Surowce stanowią ponad 60% udziału w kosztach, dlatego właściwa gospodarka mięsem może znacząco poprawić rentowność przetwórstwa.

Dowiesz się:

•    Jak uniknąć strat w czasie transportu i w okresie przedubojowym.

•    Jakie czynniki wpływają na jakość surowca.

•    Jak zmiany pH mięsa wpływają na straty i przydatność technologiczną surowca.

•    Jak ograniczyć straty w trakcie wychładzania i zamrażania mięsa

•    Jak optymalny rozbiór i jego standaryzacja wpływa na efekty ekonomiczne

•    Jak bez nakładów inwestycyjnych poprawić efekty pracy pracowników na dziale rozbioru

      Odpowiednia receptura wpływa nie tylko na cechy sensoryczne, ale także na ekonomię  produkcji wędlin.

Dowiesz się:

•    Jak środki funkcjonalne wpływają na standaryzację produkcji

•    Jak optymalnie komponować surowiec z odpowiednimi środkami funkcjonalnymi

•    Jak w praktyce stosować system LCF (ang. Least Cost Formulation) w celu optymalizacji receptur i osiągnięcia najniższych kosztów produkcji wędlin

•    Jak wykorzystać systemy informatyczne w celu optymalizacji kosztów recepturowych

•    Praktyczne przykłady optymalizacji produkcji wędlin homogenizowanych.

      Energia stanowi istotny koszt w przetwórstwie mięsa. Trendy rosnących cen powinny nas mobilizować do lepszego zarządzania źródłami energii.

Dowiesz się:

•    Jakie są najbardziej efektywne źródła energii

•    Jakie czynniki wpływają na zwiększenie efektów wykorzystania energii w zakładach produkcyjnych

•    Jak optymalizować zużycie energii w zakładach przetwórczych – praktyczne rozwiązania

      Audyt elektroenergetyczny zakładu przemysłowego jako narzędzie optymalizacji kosztów. Zanim podejmiesz decyzje o zmianie dostawcy, powinieneś odkryć możliwości redukcji kosztów energii u dotychczasowego dostawcy.

Dowiesz się:

•    Gdzie szukać bezinwestycyjnych źródeł oszczędności zużycia energii

•    Jak w praktyce przeprowadzić audyt elektroenergetyczny – krok po kroku

•    Jakie stosować systemy automatyki pomiarowej w celu ograniczenie kosztów energii

•    Jakość energii elektrycznej  i jej wpływ na koszty. Jak to zweryfikować?

•    Jakie wprowadzić zmiany organizacyjno – techniczne w celu obniżenia kosztów energii.

      Optymalizacja zakupu energii. Zasada TPA – jak najkorzystniej wybrać  sprzedawcę energii.

Dowiesz się:

•    Co powinniśmy wiedzieć przed zmianą dostawcy energii

•    Jakie kroki należy wykonać przed i w trakcie zmiany dostawcy energii

•    Jakie warunki musimy spełnić przy zmianie dostawcy energii

•    Jakie są zagrożenia wynikające ze zmiany dostawcy energii.

      Chłodnictwo jest ważnym i kosztownym obszarem w utrzymaniu ruchu w zakładzie przetwórczym. Często proste rozwiązania mogą zredukować istotnie koszty chłodnictwa.

Dowiesz się:

•    Jakie innowacyjne rozwiązania można zastosować w instalacjach chłodniczych w celu ograniczenia zużycia energii.

•    Jakie czynniki wpływają na poprawę efektywności chłodnictwa z zakładach przetwórczych

•    Jakie zastosować narzędzia w celu bezinwestycyjnego obniżenia kosztów zużycia energii.

      Odnawialne źródła energii na trudne czasy w przemyśle mięsnym. Proces inwestycyjny biogazowni z zakładach mięsnych. Prognozy cen energii elektrycznej determinują poszukiwanie alternatywnych źródeł pozyskania tego medium. Przestawimy praktyczne możliwości realizacji inwestycji w biogazownie.

Dowiesz się:

•    Jakie są szanse i zagrożenia przy inwestowaniu w biogazownie

•    Jak krok po kroku prowadzić inwestycje w biogazownie. Praktyczne rozwiązania

•    Ocena ekonomiczna inwestycji oraz czynniki wpływające na rentowność przedsięwzięcia

      Utrzymanie higieny jest wpływa nie tylko na bezpieczeństwo żywności, ale także jest kosztowne.

Dowiesz się:

•    Jakie są podstawowe kryteria optymalizacji zużycia środków chemicznych

•    Jakie są zasady doboru środków myjących

•    Praktyczne rozwiązania w celu obniżenia kosztów zużycia środków chemicznych

•    Jakie są główne zagrożenie w utrzymaniu higieny i jak temu zapobiegać.

      Liderzy branży mają przewagę nad małymi i średnimi zakładami, że mogą taniej kupować poprzez skalę działania. Nie pozwól się wyprzedzić, zredukuj koszt łącząc się w grupę zakupową.

Dowiesz się:

•    Jakie są szanse i zagrożenia w organizacji grupowych zakupów

•    Jaka może być skala oszczędności wynikająca w grupowych zakupach

•    Jakie zastosować praktyczne rozwiązania w organizacji grupowych zakupów

•    Jakie grupy produktów należy objąć grupowymi zakupami.

      Organizacja pracy może istotnie poprawić wydajność produkcji oraz wpłynąć na utrzymanie standardów produktów.

Dowiesz się:

•    Jakie są nieograniczone możliwości podnoszenia efektywności produkcji wędlin

•    Jak w praktyce wdrażać narzędzia optymalizacji pracy i wykorzystania maszyn i urządzeń

•    Jak eliminować marnotrawstwo w procesach wytwarzania wędlin

•  Jak stworzyć firmę ciągłego doskonalenia się i zwiększania efektywności i jakości produktów. 

KOSZT UCZESTNICTWA:

Koszt szkolenia: dla członków SRW RP  – 990 PLN + 23 % VAT

Dla pozostałych uczestników                 – 1 190 PLN + 23 % VAT,

Druga i każda następna osoba z firmy 20% rabatu w przypadku wyboru pokoju 2 i 3-osobowego.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]