Jedyna w Polsce Muzeum Cukrownictwa, które znajduje się w Pszennie, można zwiedzać również wirtualnie. W nowo powstałym serwisie internetowym obok informacji o muzeum znajdziemy m.in. ciekawostki związane z przemysłem cukrowniczym, zdjęcia eksponatów oraz archiwalne materiały wideo.

Druga lekcja historii cukrownictwa
Portal Muzeum Cukrownictwa to kolejny krok spółki Südzucker Polska S.A – pomysłodawcy i założyciela muzeum – ku popularyzacji wiedzy o tej ważnej dla historii Polski i mającej duże tradycje gałęzi przemysłu. Portal ma charakter edukacyjno-informacyjny. Jest nie tylko cennym źródłem wiedzy o przemyśle cukrowniczym, ale przede wszystkim zachęca do odwiedzenia rzeczywistych zbiorów muzeum, gdzie można stanąć „oko w oko" z ponad 200-letnią historią polskiego cukrownictwa.

Internetowa wizytówka Muzeum Cukrownictwa
Dla ułatwienia nawigacji po stronie jej zawartość podzielona została na kilka działów tematycznych. Znajdziemy tu m.in. informacje o zgromadzonych w muzeum eksponatach, kopie starych pocztówek, zdjęcia narzędzi i maszyn oraz filmy prezentujące dawne sposoby uprawy buraków cukrowych i produkcji cukru. Poznamy też ciekawostki związane z cukrownictwem i dowiemy się o atrakcjach regionu. Dla najmłodszych przygotowano specjalne kolorowanki, uczące jak powstaje i jakie są odmiany cukru.

Jedyne takie miejsce w Polsce
Zawartość portalu to jednak tylko namiastka zbiorów, które zgromadzone zostały w założonym w 2008 roku przez Südzucker Polska S.A. Muzeum Cukrownictwa. Położone na terenie zakładu produkcyjnego „Cukrownia Świdnica" w Pszennie, jest jedynym miejscem w Polsce poświęconym w całości historii przemysłu cukrowniczego. Gromadzi eksponaty, pamiątki i dokumenty historyczne związane z tą branżą. Tym samym jest ważnym elementem edukacji nie tylko młodego pokolenia. Wstęp do muzeum jest bezpłatny.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]