W bieżącym sezonie zbiory kukurydzy na świecie pobiją kolejny rekord - 859 mln ton wobec 828,3 mln ton sezon wcześniej i 819,4 mln ton w sezonie 2009/2010. Wyższe zbiory spodziewane są u wszystkich - poza Stanami - kluczowych dostawców tego gatunku - informuje Izba Zbożowo-Paszowa/FAMMU/FAPA.

W samej Unii zbiory kukurydzy będą o 12 proc. wyższe niż w poprzednim sezonie. W Argentynie i Brazylii, dwóch wiodących producentach i eksporterach tego gatunku na kontynencie Ameryki Południowej przewidywane są znaczne zwyżki produkcji, odpowiednio z 22,5 mln ton do 27,5 mln ton i z 57,5 mln ton do 61 mln ton.

Zaskakująco wysokie będą zbiory na Ukrainie (wzrost produkcji z 11,9 mln ton w ubiegłym roku do aż 21 mln ton).

Pomimo rekordowej produkcji światowy bilans kukurydzy nadal jednak będzie stosunkowo „napięty", a zapasy końcowe najniższe od kilkunastu lat. Będzie to wynikało przede wszystkim z utrzymującego się wysokiego zużycia tego gatunku na cele biopaliwowe w USA. Sytuacja wygląda jednak bardziej optymistycznie w Europie. Być może jest nadzieja na oddzielenie tendencji obserwowanych na rynku amerykańskim od rynku unijnego. Wysokie zbiory kukurydzy w samej Unii oraz wręcz rekordowe na Ukrainie, która zniosła niedawno cła eksportowe dla tego gatunku, powinny przyczyniać się do utrzymywania się cen kukurydzy na niskim poziomie. W światowym eksporcie wystąpią zmiany udziałów poszczególnych dostawców. Zmniejszy się znaczenie USA. Więcej natomiast wyeksportuje Argentyna - blisko 20 mln ton i Ukraina - nawet ponad 12 mln ton.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]