Już za rok w chińskiej prowincji Guangdong ruszą nowe zakłady przetwórcze Konspolu. Porozumienie o współpracy w tej dziedzinie podpisali 27 października 2011 roku podczas Hongkong – Guangdong Business Conference w Warszawie prezes CEO Grupy Konspol Konrad Pazgan i Jiang Dongcai, Dyrektor w The Administrative Committee Zhaoging National Hi-tech Industry Development Zone.

Guangdong to jedna z najbardziej dynamicznie rozwijających się prowincji chińskich zamieszkała przez około 100 mln ludzi o relatywnie wysokich dochodach. Konrad Pazgan podkreśla więc, że powstanie na tym terenie dużych zakładów przetwórczych wydaje się logiczne ze względu na fakt, że rynek zbytu na przetwory z kurczaka jest ogromny. Nowy zakład Konspolu będzie dostarczał miesięcznie na rynek prowincji około 4 tysięcy ton produktów. Zakłady w Guangdong to nie tylko pewność rynku zbytu, lecz także niskie koszty produkcji, a więc i gwarancja wysokiej rentowności. W zakładach Konspolu znajdzie zatrudnienie 300-400 osób. Surowiec do produkcji zapewnią natomiast lokalni dostawcy. – Przeprowadziliśmy audyt ferm, które będą produkowały dla nas kurczaki i spełniają one wszelkie wymogi, jakie stawiamy naszym dostawcom zarówno sanitarne, jak i czysto produkcyjne – podkreśla Konrad Pazgan.

Hongkong – Guangdong Business Conference Warszawa 2011 była pierwszym w Polsce tak dużym spotkaniem biznesowym chińskich przedsiębiorców z polskimi i europejskimi partnerami. W konferencji wziął także udział wicepremier Waldemar Pawlak. Na zakończenie spotkania odbyło się uroczyste podpisanie umowy firmy „Konspol”, a także szeregu innych umów o współpracy między stronami chińską i polską. Zdjęcia z podpisania umowy na
www.konspol.com.pl.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]