Dziczyzna oraz wybrane potrawy z polskiego tradycyjnego świątecznego stołu znajdą się w menu bankietu, którym Prezydent RP Bronisław Komorowski podejmie stronę chińską w Polskiej Ambasadzie w Pekinie, na zakończenie swojej wizyty w Chinach.

Podczas przyjęcia dla 400 gości, serwowanego w formie stołu angielskiego podane zostaną, m.in. cielęcina w sosie śmietanowo-tymiankowym z pieczarkami, karp w galarecie z chrzanem i jajkiem przepiórczym, chrupiące pierogi z kapustą i grzybami.

Główną atrakcją kulinarną wieczoru będą przygotowane przez szefa kuchni dania z dziczyzny: filet z bażanta marynowany w winie na płatkach róż i złote przepiórki glazurowane wiśniami.

Na deser podane zostaną tradycyjne polskie ciasta, m.in. makowiec pełen bakalii i sernik krakowski.

Za przygotowanie przyjęcia odpowiada firma Amber Foods Polska, która pod koniec grudnia 2011 roku otworzy pierwszą polską restaurację SARMATIA w Chinach.

To dla nas bardzo ważne wydarzenie i niepowtarzalna okazja by zaprezentować przedstawicielom chińskich władz i biznesu bogactwo smaków tradycyjnej polskiej kuchni, która ma szansę podbić Państwo środka ze względu na oryginalność oraz wysoką jakość produktów. Spotkania na najwyższym szczeblu są doskonałą okazją do promowania polskiej kultury kulinarnej oraz polskich produktów spożywczych – mówi Bartosz Ziółek, prezes Amber Foods Polska.

Amber Foods Polska planuje za pośrednictwem sieci restauracji SARMATIA promować i dystrybuować na chińskim rynku wysokiej jakości polskie produkty spożywcze, takie jak wędliny i kiełbasy, przetwory owocowe, przetwory warzywne, grzyby, słodycze, alkohole (nalewki, miody pitne).

Więcej informacji:

Bartosz Ziółek Prezes Zarządu Amber Foods Polska sp. z o.o.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]