Aktualności | 2011-12-21
Rok 2011 w BROWARZE SULIMAR

Rok 2011 w BROWARZE SULIMAR

W kończącym się roku BROWAR SULIMAR zakończył najistotniejszą część realizowanych inwestycji. Uruchomił supernowoczesną linię rozlewniczą napojów Innofill DMD o wydajności ok. 60 000 puszek pojemności 250 ml na godzinę. To pierwsza i jedyna w Polsce tak efektywna technologia z opcją ekspresowego przezbrajania, umożliwiająca rozlew do wszystkich dostępnych na rynku formatów puszek. Daje to możliwość, w bardzo krótkim czasie, przejścia z jednego na inne typy lub pojemności puszki. Linia wyposażona jest w pasteryzator tunelowy oraz przepływowy z pełni sterowanymi parametrami pasteryzacji. Pasteryzator przepływowy produkcji KHS skonstruowano na indywidualne zamówienie browaru SULIMAR. Gwarantuje on dużą wszechstronność i umożliwia pasteryzację wszystkich napojów do temperatury 98 st. C. Linia wyposażona jest także w automatyczny system mycia CIP. Dzięki Innofill DMD browar w higieniczny sposób może rozlewać zarówno produkty gazowane, jak i niegazowane, w tym: soki, wine coolers, napoje typu RTD, napoje energetyzujące, izotoniczne, nutraceutyki, a także piwo. „Obecnie posiadamy najbardziej zaawansowaną technologicznie rozlewnię w Polsce. To zaledwie trzecie tego typu urządzenie w Europie.” – mówi Mariusz Supady Prezes BROWARU SULIMAR i dodaje - „Poza tym zwiększyliśmy o dziewięć liczbę tanów fermentacyjnych i jesteśmy w końcowym etapie rozbudowy warzelni, która teraz będzie czterokrotnie większa.” Przez cały czas firma intensywnie pracuje także nad rozbudową sieci dystrybucji. W miarę poszerzania liczby odbiorców, sukcesywnie będzie zwiększać ilość produkowanego piwa. W przyszłym roku BROWAR SULIMAR planujemy wyprodukować 450 hektolitrów piwa. „To dwukrotnie więcej, niż produkowaliśmy do tej pory.” – dodaje Prezes.

2011 był także rokiem znacznych zmian w portfolio browaru. Firma podjęła decyzję o gruntownym liftingu swojej sztandarowej marki CORNELIUS. Piwa tej linii mają zmienione etykiety, a jednocześnie w ofercie pojawiły się kolejne gatunki tego szlachetnego trunku. Obecnie koneserzy znajdą sześć niepowtarzalnych smaków piw CORNELIUS. Wśród nich trzy najpopularniejsze gatunki, dobrze znane smakoszom, które teraz zyskały nowe nazwy i etykiety, a mianowicie: CORNELIUS PSZENICZNY (dawniej WEIZEN BIER), CORNELIUS MIODOWY (dawniej HONIG) oraz CORNELIUS PORTER. Do nich dołączyły trzy zupełnie nowe smaki: CORNELIUS CIEMNY PSZENICZNY, CORNELIUS KOŹLAK oraz CORNELIUS GREJPFRUT. Działaniami tymi Browar SULIMAR ugruntowuje swoją pozycję rynkową w kategorii piw premium.

W 2011 roku BROWAR CORNLEIUS wprowadził także do swojej oferty nową linię piw typu lager pod nazwą TRYBUNAŁ. W ofercie tej dostępne są dwa gatunki: TRYBUNAŁ TRÓJSŁODOWE oraz TRYBUNAŁ MIODOWE. TRYBUNAŁ TRÓJSŁODOWE to piwo jasne pełne warzone tradycyjnymi metodami, bez dodatku konserwantów, czy przyspieszaczy fermentacji. Produkowane jest na bazie trzech rodzajów słodu: pszenicznego, jęczmiennego oraz karmelowych. Swój smak, złocisty kolor i głębię zawdzięcza wolnej fermentacji i długiemu procesowi leżakowania. TRYBUNAŁ MIODOWE to piwo jasne pełne warzone na bazie naturalnych miodów akacjowych i wielokwiatowych. Warzone jest w oparciu o tradycyjne, średniowieczne metody piwowarstwa, bez konserwantów i ulepszaczy. To piwo, w którym miód uczestniczy w całym procesie warzenia, a nie jak w przypadku innych piw miodowych, dodawany jest na samym końcu, jedynie dla zapachu. Dlatego TRYBUNAŁ MIODOWE jest szlachetnie treściwe i rześkie. Dla zachowania pełnych walorów smakowych piwo jest niefiltrowane, czego dowodem jest zmętnienie i osad drożdżowy na dnie butelki. Oba piwa TRYBUNAŁ, smakiem, charakterem i wizerunkiem nawiązują do historii regionu. Ich receptury opracowano na podstawie odnalezionych w archiwach XIII wiecznych dokumentów, a nazwa bezpośrednio nawiązuje do historii Piotrkowa, Trybunału Koronnego oraz tradycji piwowarskich regionu.

Mijający rok to także rok prestiżowych wyróżnień i nagród dla Browaru. Piwo CORNELIUS PSZENICZNY po raz kolejny zostało nagrodzone w konkursie konsumenckim Bractwa Piwnego w kategorii piwo pszeniczne. Poza tym cała linia CORNELIUS została wyróżniona godłem POLSKA JAKOŚĆ 2011. CORNELIUS jest pierwszą marką z branży piwnej, nagrodzoną tym prestiżowym tytułem. W ten sposób uznanie znalazła dbałość Browaru SULIMAR do wysokiej jakości produkcji oraz promowania piw z grupy premium. A już 12 grudnia oficjalnie zostanie ogłoszony XI ranking GAZELE BIZNESU, w którym sklasyfikowano także BROWAR SULIMAR. „To kolejny dowód, iż obraliśmy skuteczną strategię rozwoju firmy.” - mówi M. Supady.

W związku z uruchomieniem bardzo uniwersalnej linii do rozlewu w puszki o bardzo różnych pojemnościach i kształtach, jak również trendami na rynku napojów funkcjonalnych coraz większe znaczenie firma przykłada do napojów energetyzujących nowej generacji, jak również do nutraceutyków, czyli napojów o korzystnym oddziaływaniu na zdrowie. Już wkrótce na rynku pojawią się takie produkty przygotowane we współpracy z właścicielami znanych marek.

Źródło: Sulimar