Co zrobić, aby w trakcie świąt i po nich nic się nie zmarnowało? Wystarczy zastosować kilka prostych zasad

  • Przygotowanie listy zakupów i posiłków pomoże Ci kupić tylko tyle ile potrzebujesz.

      Zacznij od spisania potraw, które znajdą się na Twoim stole, a później liczby osób, które przy nim zasiądą. Dzięki przelicznikowi proporcji, znajdującemu się na stronie www.niemarnuje.pl łatwo policzysz ile danego produktu musisz kupić, aby przygotować daną potrawę dla oczekiwanej liczby gości.

      „W wielu domach obowiązuje tradycja 12 potraw wigilijnych. Tym bardziej należy pamiętać, że ich porcje muszą być zdecydowanie mniejsze niż te podczas codziennego obiadu, gdyż zwyczajnie nie będziemy w stanie ich zjeść.” – mówi Maria Gosiewska, koordynator kampanii „Nie marnuj jedzenia”.

  • Pomyśl o upodobaniach swoich gości.

      Nie szykuj potraw, które nie są lubiane przez osoby zasiadające przy świątecznym stole. „Pomimo wigilijnej tradycji, na stołach widoczny jest regionalizm potraw, dlatego warto się zastanowić czy osoby, z którymi zasiądziemy do wigilijnego stołu lubią np. kutię, bo być może nie będzie na nią chętnych” – dodaje Maria Gosiewska.

  • Zdecyduj, które produkty w okresie świąt sprawdzą się najlepiej.

      Warto pomyśleć o świątecznych artykułach w innych kategoriach niż robimy to na co dzień. Zastanówmy się nad ich przydatnością do spożycia po kilku dniach i wybierzmy te, które lepiej zachowują swoją świeżość. Np. chleb razowy dłużej pozostaje świeży niż biały.”- mówi Maria Gosiewska, koordynator kampanii „Nie marnuj jedzenia”.

  • Przygotuj potrawy możliwie późno

      Wigilijne potrawy często zjadane są następnego dnia. Po Wigilii oszacuj co zostało i co możesz wykorzystać następnego dnia. Być  może okaże się, przygotowanie obiadu w pierwszy dzień świąt nie będzie konieczne.

      „Jeśli ktoś ma obawy, że pomimo odpowiedniego przygotowania na stole może czegoś zabraknąć, warto zastanowić się, które z potraw możemy przygotować na bieżąco. Wystarczy np. przygotować farsz z kapusty, którym w razie potrzeby nadziejemy pierogi, a jeśli nie będzie takiej potrzeby zużyjemy go później np. do pasztecików lub zamrozimy.”- mówi Jan Kuroń, kucharz wspierający kampanię „Nie marnuj jedzenia”.

  • Odpowiednio przechowuj

      Aby przygotowane potrawy możliwie długo zachowały swoją świeżość należy je odpowiednio przechowywać. Na stronie www.niemarnuje.pl dowiesz się jak to zrobić.

      „Żywność niespożytą w Wigilię czy w czasie świąt przechowujmy w chłodnym miejscu. Trwałość takiej żywności można oszacować na ok. 7 dni.” – zapewnia prof. SGGW Marta Mitek. „Warto jednak pamiętać, że w lodówce nie przechowujemy pieczywa i ciast, za wyjątkiem tortów i ciast z kremem. Pieczywo i ciasta bez masy kremowej najszybciej czerstwieją w temperaturach od -10 do +10°C. Przechowujmy je więc w temperaturze otoczenia, ale zabezpieczone przed wysychaniem, wkładając do pojemników na pieczywo czy owijając z folie spożywcze.

  • Dziel się z innymi.

      Drugi dzień świąt bardzo często łączy się z odwiedzinami u rodziny czy przyjaciół, gdzie najczęściej jesteśmy goszczeni również jedzeniem. Warto przed taką wizytą skonsultować się z tymi, których będziemy odwiedzać i zabrać ze sobą to, co zostało nam po świętach. W ten sposób zapraszający nas gospodarze unikną również konieczności przygotowania kolejnych potraw.

  • Zamroź lub wykorzystaj ponownie.

      „Świąteczna kapusta idealnie nadaje się do mrożenia. Pozostałą kapustę z grzybami u nas w domu bardzo często przerabia się na: pierogi, uszka, kulebiak czy paszteciki.”- zapewniają Jan i Jakub Kuroń. 

      Jeśli nie wiesz co zrobić z produktami, które zostały po świętach, wejdź na stronę www.niemarnuje.pl. Znajdziesz tam interaktywną aplikację „Bank Smaków”, zawierającą 650 przepisów, która podpowie Ci jak wykorzystać poszczególne produkty. Również pod tym adresem znajdują się specjalnie przygotowane przez Jana i Jakuba Kuronia przepisy, które pomogą Ci wykorzystać jedzenie, które zostanie po świętach,

      Pamiętaj, że kupowanie odpowiedniej ilości jedzenia nie musi oznaczać  braku rozmaitości na świątecznym stole! 

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]