Badania słodyczy, przeprowadzone po kontrolach Głównego Inspektoratu Sanitarnego w sklepikach szkolnych, nie wykazały przekroczeń limitów barwników. Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła w całym kraju 1655 kontroli w punktach sprzedaży (głównie w sklepikach szkolnych) pod kątem nowych przepisów UE dot. znakowania barwników dodanych do żywności. Media alarmowały, że w niektórych sklepach pojawiły się słodycze zawierające syntetyczne barwniki z grupy Southampton (E 110 Żółcień pomarańczowa, E 104 Żółcień chinolinowa, E 122 Azorubina/Karmoizyna, E 129 Czerwień Allura, E 102 Tartrazyna, E 124 Pąs 4R). Barwniki te są dodawane m.in. do cukierków, żelków, lizaków. GIS informuje, że są to dozwolone substancje. Produkty takie powinny być jednak dodatkowo oznakowane poprzez zamieszczenie na etykiecie komunikatu: "może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci". Sanepid wycofał z obrotu produkty niewłaściwie oznakowane i nakazał ich prawidłowe oznakowanie. Inspektorzy nakładali również mandaty karne. Dyrektorzy szkół oraz samorządy powinni prowadzić edukację w zakresie zdrowego żywienia i uczyć dzieci świadomych wyborów żywieniowych. Zainteresowane szkoły mogą zgłaszać się do programu "Trzymaj formę" prowadzonego przez GiS w ponad 7 tys. szkół w Polsce. GIS planuje, że w 2012 r. w ramach kontroli substancji dodatkowych dozwolonych do stosowania w żywności, zostanie przebadanych 4770 próbek środków spożywczych. W tym 3170 badań będzie dotyczyło barwników, których zawartość w środkach spożywczych jest limitowana. Ocena substancji dokonywana jest na podstawie dokumentacji, która musi zawierać chemiczną identyfikację dodatku, opisywać jego proces produkcyjny, metody analizy i reakcji oraz losy w żywności, a w razie potrzeby podawać także proponowane zastosowania i dane toksykologiczne.
GIS informuje, że są to dozwolone substancje. Produkty takie powinny być jednak dodatkowo oznakowane poprzez zamieszczenie na etykiecie komunikatu: "może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci".
Sanepid wycofał z obrotu produkty niewłaściwie oznakowane i nakazał ich prawidłowe oznakowanie. Inspektorzy nakładali również mandaty karne. Dyrektorzy szkół oraz samorządy powinni prowadzić edukację w zakresie zdrowego żywienia i uczyć dzieci świadomych wyborów żywieniowych. Zainteresowane szkoły mogą zgłaszać się do programu "Trzymaj formę" prowadzonego przez GiS w ponad 7 tys. szkół w Polsce.
GIS planuje, że w 2012 r. w ramach kontroli substancji dodatkowych dozwolonych do stosowania w żywności, zostanie przebadanych 4770 próbek środków spożywczych. W tym 3170 badań będzie dotyczyło barwników, których zawartość w środkach spożywczych jest limitowana. Ocena substancji dokonywana jest na podstawie dokumentacji, która musi zawierać chemiczną identyfikację dodatku, opisywać jego proces produkcyjny, metody analizy i reakcji oraz losy w żywności, a w razie potrzeby podawać także proponowane zastosowania i dane toksykologiczne.