Stowarzyszenie KUPS rozpoczęło drugą edycję programu szkolnego „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Po sukcesie kampanii prowadzonej w roku szkolnym 2010/2011, zdecydowano się na ich kontynuację. Dzięki temu, jeszcze przez rok, Stowarzyszenie KUPS będzie przypominać najmłodszym o tym jak ważne dla zdrowia jest prawidłowe odżywianie oraz jak niebanalną rolę stanowią w nim owoce i warzywa oraz, że jedną z porcji może być sok.

W czerwcu br. Stowarzyszenie KUPS zakończyło pierwszą edycję programu szkolnego „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Celem kampanii było przede wszystkim zwiększenie ilości spożywanych przez najmłodszych owoców i warzyw oraz wypijanych soków, w zalecanych przez lekarzy 5-ciu porcjach dziennie. Kampania dofinansowana była przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw. Na jego realizację przeznaczono ponad 300tys. zł netto. O pozytywnym odbiorze wśród konsumentów świadczyć może duża liczba szkół (ponad 4100), które zgłosiły się do programu. W programie szkolnym „5 porcji warzyw, owoców lub soku” wzięło udział prawie 300 tysięcy uczniów z klas I-III szkół podstawowych.

W związku z sukcesem tego programu, potwierdzonym zauważalnym wzrostem zarówno świadomości zdrowotnej konsumentów, jak i ilości spożywanych przez nich warzyw, owoców i soków, Stowarzyszenie KUPS zdecydowało się go kontynuować. Dlatego, również w tym roku szkolnym, nauczyciele klas I-III szkół podstawowych w całej Polsce mogą uzyskać darmowe, drukowane scenariusze lekcji wraz z bogatym wachlarzem materiałów edukacyjnych i pomocy naukowych, które pozwolą przeprowadzić w klasach cztery lekcje dotyczące tematyki zdrowego odżywiania. Dodatkowo dzieci, wraz ze swoimi nauczycielami, mogą wziąć udział w konkursie z nagrodami. Wraz z akcją edukacyjną odświeżono także stronę internetową www.5porcjiwszkole.pl. Program szkolny pt. „5 porcji warzyw, owoców lub soku” objęli patronatami honorowymi: Minister Edukacji Narodowej, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Główny Inspektor Sanitarny, Prezes Agencji Rynku Rolnego oraz wszyscy wojewódzcy Kuratorzy Oświaty. Wsparcia finansowego udzielił Fundusz Promocji Owoców i Warzyw. KUPS nawiązał również bliską współpracę z Agencją Rynku Rolnego, mająca na celu jak najlepsze wykorzystanie zbieżnych idei i uzupełniających się działań programów „5 porcji warzyw, owoców lub soku” oraz „Owoce w szkole”. Do programu szkolnego zapisało się już około 25% szkół podstawowych w Polsce, zgłaszając udział prawie 300tys. dzieci. Zapisy wciąż trwają. Formularz zgłoszeniowy wypełnić można poprzez stronę internetową programu www.5porcjiwszkole.pl. Na tej samej stronie zapoznać się można z elektronicznymi wersjami materiałów dla szkół, a także całą garścią prozdrowotnych informacji i gier.

Programy prowadzone przez KUPS nie promują żadnych marek i mają charakter programów społecznych i edukacyjnych. Ich jedynym zadaniem jest promocja zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i dorosłych. Stowarzyszenie KUPS prokonsumenckie inicjatywy będzie zawsze stawiać na pierwszym miejscu. Dlatego wciąż podejmuje wysyłki celem kontynuowania i poszerzania prowadzonej działalności promocyjno-informacyjnej. Inicjuje działania, by idea „5 porcji warzyw, owoców lub soku” była kontynuowana i by również w przyszłych latach móc wspierać edukację rodziców, dzieci i młodzieży na temat zdrowego odżywiania i roli owoców, warzyw oraz ich przetworów w naszych codziennych dietach. W ten sposób staramy się być branżą odpowiedzialną społecznie i podnosić dobrostan naszego otoczenia.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]