Komisja Europejska wyraziła zgodę na używanie stewii jako słodzika w produktach spożywczych i napojach. Pierwsze produkty ze stewią na nasz rynek wprowadzą zagraniczne firmy, bo to one już od pewnego czasu produkowały wyroby z dodatkiem stewii.

Stewia (stevia rebaudiana) to pochodząca z Ameryki Południowej roślina o wyjątkowo słodkich liściach, od wieków używana jako naturalny słodzik. Jest ok. 300 razy słodsza od sacharozy, ma jednak od niego ok. 65% mniej kalorii. Jest rozpuszczalna w wodzie i alkoholach. Dzięki temu, że jest odporna na wysoką temperaturę (do 200oC) może być używana do pieczenia i gotowania. Poza tym ma wiele cennych właściwości: nie powoduje próchnicy zębów, nie podnosi poziomu cukru we krwi, a więc jest bezpieczna dla diabetyków, może być stosowana przez chorych na fenyloketonurię i – co ważne – w odróżnieniu od innych słodzików, nie powoduje efektów ubocznych w postaci biegunki.

Barry Callebaut, światowy lider w produkcji najwyższej jakości wyrobów kakaowych i czekoladowych jesienią 2010 r. jako pierwszy zaczął na skalę przemysłową wytwarzać bezcukrową czekoladę z dodatkiem stewii. Nowy wyrób zachowuje smak, konsystencję i aromat delikatnej, tradycyjnej czekolady. Jest to więc idealne rozwiązanie dla producentów pralin i czekolad bezcukrowych, ponieważ dostają surowiec zachowujący walory smakowe i fizykochemiczne. Rośnie też grono konsumentów, którzy – z przyczyn zdrowotnych czy też ze względu na sposób odżywiania się - nie zawierających cukru, ale w pełni naturalnych.

Proces dopuszczenia stewii do stosowania jako produktu spożywczego w Unii Europejskiej trwał kilka lat. Wyjątkiem była Francja, której władze (za zgodą UE) zezwoliły na stosowanie go jako słodzika już wcześniej. W 2008 r. dopuszczono ją również do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych, a w Szwajcarii stosowana jest jako dodatek do niektórych produktów, np. czekolady i herbaty mrożonej.

Jak informuje Puls Biznesu, pierwsze produkty ze stewią na nasz rynek wprowadzą te firmy zagraniczne, które stosują ją już w innych krajach. Np. Coca-Cola ma w swojej ofercie ponad 30 produktów z tym słodzikiem. Zdaniem członka zarządu firmy Oshee wdrożenie stewii do produkcji napojów w Polsce zajmie producentom około 5-6 miesięcy.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]