2-4 grudnia w wybranych sklepach w Polsce Banki Żywności organizują Świąteczną Zbiórkę Żywności. Akcja ma na celu zebranie żywności, która tuż przed Świętami Bożego Narodzenia trafi do najbardziej potrzebujących Polaków. Wolontariusze Banków Żywności będą zbierać produkty w 3000 sklepów, w 400 miejscowościach w Polsce. Lista sklepów biorących udział w akcji dostępna jest na www.bankizywnosci.pl.

„Podczas tych trzech dni każdy z nas może zrobić coś dobrego i pomóc osobom, które takiej pomocy potrzebują” – mówi Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności. „Żywność jest podstawą życia, a dostęp do niej podstawowym prawem każdego człowieka. Dlatego niezmiernie ważne jest, abyśmy pamiętali o ludziach potrzebujących pomocy. Niejednokrotnie żywność przekazana przez Banki Żywności jest dla nich jedyną szansą na godne spędzenie Świąt Bożego Narodzenia.”

Potrzeby są bardzo duże. W Polsce nadal poniżej granicy ubóstwa żyje 2 mln osób, a jak wskazują statystyki Komisji Europejskiej 20% dzieci w Polsce jest niedożywionych.

Każdy może pomóc! Wystarczy w dniach zbiórki przyjść do sklepu, kupić dodatkowy produkt i przekazać go wolontariuszom Banków Żywności czekającym przy specjalnym koszu, tuż za kasami. Wśród rekomendowanych produktów są te z długim terminem przydatności do spożycia: olej, ryż, cukier, konserwy i słodycze.

Zebrane artykuły trafią do magazynów Banków Żywności, gdzie zostaną posegregowane i przekazane lokalnym organizacjom charytatywnym, które tuż przed świętami dostarczą je do najbardziej potrzebujących Polaków.

Jest to już 15 Świąteczna Zbiórka Żywności. Od 1997 roku w ramach kampanii udało się zebrać 4 809 toż żywności, która trafiła m.in. do osób bezdomnych, matek samotnie wychowujących dzieci, rodzin wielodzietnych, osób starszych, chorych, a także placówek dla dzieci.

W ubiegłym roku zbiórka w sklepach przyniosła ponad 602 tony żywności, a zaangażowanych w nią było blisko 33 000 wolontariuszy!

Świąteczną Zbiórkę Żywności organizują 34 Banki Żywności, w tym 27 współpracujących w ramach Federacji Polskich Banków Żywności.

Źródło: Informacja prasowa FPBŻ

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Konferencja "Jak edukować Polaków...
    2019-11-22

    W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]

  2. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  3. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  4. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  5. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  6. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  7. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  8. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  9. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  10. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]