Chleb żytni bez mąki żytniej czy margaryna zamiast masła – ostatnie kontrole inspektorów jakości żywności nie pozostawiają złudzeń. Na rynku jest coraz więcej produktów zafałszowanych. W niechlubnej czołówce regionów, w których jest najwięcej takiego towaru na sklepowych półkach, są województwa kujawsko-pomorskie, zachodniopomorskie i lubelskie. Konsumenci muszą więc być czujni, bo nierzadko są celowo wprowadzani w błąd i oszukiwani przez producentów.

Zboża i przetwory zbożowe, w tym chleb i bułka tarta stanowią większość wśród produktów spożywczych, w których wykryto różnego rodzaju nieprawidłowości. Wiele nieprawidłowości pojawiło się również w skontrolowanym mięsie i przetworach, wyrobach garmażeryjnych czy napojach bezalkoholowych. Inspektorzy Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych od stycznia 2010 roku do sierpnia tego roku wydali i upublicznili 193 decyzji administracyjnych. Najwięcej – 45 – w województwie kujawsko-pomorskim, 21 w województwie lubuskim, 20 w województwie zachodniopomorskim, 19 w lubelskim. Najmniej, bo 2 – w województwie podlaskim. Zafałszowanych produktów na rynku jest coraz więcej. Tylko w pierwszym kwartale ubiegłego roku Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy skontrolował 6 asortymentów pieczywa o łącznej masie partii 1918 kg, we wszystkich stwierdzono nieprawidłowości. Dotyczyły one niezgodnego z recepturą składu surowcowego, braku nazw substancji dodatkowych czy nieokreślenia terminu przydatności.

Podczas zakupów konsumenci powinni zwracać uwagę na etykiety na produktach – czy zawierają one polepszacze, substancje dodatkowe czy są podane: kraj pochodzenia oraz warunki przechowywania. Poszkodowani klienci mogą się zgłaszać do regionalnych oddziałów Inspektoratów Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

(TVP Bydgoszcz, „Agroregion”)

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]