Pomimo tego, iż ceny zbóż paszowych ciągle znajdują się pod presją trwających zbiorów kukurydzy, na rynku notuje się delikatne zwyżkowe ruchy cen ziarna w odniesieniu do pszenicy paszowej - informuje rzecznik prasowy Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych. Dzieje się tak za sprawą większego zapotrzebowania na to ziarno ze strony przetwórców, którzy chcą pokryć swoje potrzeby surowcowe na grudzień-styczeń.

Ciągle duża podaż ziarna kukurydzy powoduje, iż ceny tego zboża zachowują się dość stabilnie. Obecnie, ceny płacone za kukurydzę suchą z dostawą to przedział od 700-720 PLN/t na południu i w centrum do 740-770 PLN/t na północy kraju.

Na rynku notuje się większe zapotrzebowanie przede wszystkim na ziarno pszenicy paszowej. Jej ceny i kształtują się w przedziale od 700-720 PLN/t na wschodzie i południowym wschodzie kraju do 720-740 PLN/t w centrum i 740-760 PLN/t na północy. W miarę stabilnie zachowują się ceny pozostałych zbóż paszowych. Ceny pszenżyta paszowego to poziom 660-720 PLN/t. Z kolei, ceny żyta paszowego kształtują się w przedziale 650-700 PLN/t. Ceny jęczmienia paszowego to poziom 680-750 PLN/t (wszystkie ceny netto, loco magazyn kupującego).

W dalszym ciągu stabilnie zachowują się ceny pszenicy konsumpcyjnej. Większość młynów w dalszym ciągu pracuje na wcześniej zgromadzonych zapasach i dokupuje jedynie niewielkie partie ziarna po korzystnych cenach. Ceny pszenicy konsumpcyjnej w zależności od regionu i jakości ziarna (liczby opadania, gęstości, zawartości białka) kształtują się w przedziale od 780-800 PLN/t na południu, 800-810 PLN/t w centrum do 840 PLN/t na północy kraju. Z kolei, ceny żyta konsumpcyjnego to poziom 850-870 PLN/t (wszystkie ceny netto, loco magazyn kupującego) - informuje rzecznik prasowy PZPRZ. (AgroNews)

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Konferencja "Jak edukować Polaków...
    2019-11-22

    W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]

  2. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  3. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  4. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  5. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  6. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  7. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  8. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  9. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  10. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]