Na ten dzień czekało wielu warszawskich restauratorów oraz cała rzesza miłośników dobrego jedzenia. W piątek wieczorem, 18 listopada rozstrzygnięty został coroczny plebiscyt na Knajpę Roku, organizowany przez stołeczną redakcję „Gazety Co Jest Grane”. Niecierpliwie wyczekiwane wyniki konkursu okazały się wyjątkowo radosne dla Restauracji i Winoteki Merliniego 5.

W finałowej stawce, o tytuł Knajpy Roku rywalizowało pięć warszawskich lokali nominowanych przez znanego krytyka kulinarnego Macieja Nowaka. Różnorodność smaków, wystrojów oraz charakteru lokali oceniało następnie jury w składzie: Anna Czartoryska, Kasia Adamik, Tomasz Karolak oraz Seweryn Blumsztajn. Równolegle, w osobnej kategorii swoje głosy za pośrednictwem sms-ów oddawać mogli czytelnicy „Co Jest Grane”. Decyzją czytelników Gazety Stołecznej zaszczytny tytuł Knajpy Roku trafił do Restauracji i Winoteki Merliniego 5! Szacowne jury zdecydowało tytuł przyznać Butchery & Wine.

„Jest mi niezmiernie miło, że autorski projekt Merliniego 5 zyskał uznanie w oczach surowych recenzentów. Zarówno zawodowych krytyków kulinarnych, ale przede wszystkim klientów, którzy na co dzień odwiedzają warszawskie restauracje. To znaczące wyróżnienie i równie duże wyzwanie na przyszłość. Mogę zapewnić, że restauracja Merliniego 5, jak przystało na miejsce zrodzone z prawdziwej pasji do dobrego jedzenia, będzie starała się jeszcze nie raz zabłysnąć na gastronomicznej mapie stolicy ” – mówi Andrzej Rudnicki-Sipayłło, właściciel Merliniego 5.

Restauracja i winoteka Merliniego 5 znajduje się vis-a-vis głównego wejścia do parku wodnego Warszawianka. To doskonałe miejsce dla koneserów dobrego jedzenia oraz świetnych win, uważnie dobranych do sezonowego menu. Goście mogą spróbować lekkich odświeżających sałatek, przekąsek zimnych i gorących, zup, a także sycących lecz wyrafinowanych dań głównych. Merliniego 5 specjalizuje się w daniach z owoców morza oraz w stekach z amerykańskiego black angusa, USDA prime beef , irlandzkiego bukata, wagyu ”kobe steak” oraz tradycyjnych daniach kuchni polskiej. Na Merliniego 5 goście mogą spędzić czas na 2 poziomach restauracji. Na parterze znajduje się bar, który jest idealnym miejscem na szybki lunch, czy drinka z przyjaciółmi. Z kolei na kolację czy też oficjalne przyjęcie doskonale nadaje się antresola mieszcząca do 50 osób.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]