Barmani, uznawani za najlepszych na świecie, sławni i markowi producenci oraz dystrybutorzy markowych alkoholi, napojów gazowanych, soków i wód mineralnych wybrali Warszawę i Hotel Hilton na swoje tegoroczne święto obchodzone od 5 do 10 listopada 2011. Świętem branżowym, obchodzonym w Polsce po raz pierwszy był 60 Światowy Kongres Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA) połączony z Mistrzostwami Świata Barmanów w kategorii Classic. Najlepsi barmani, czyli elita świata, należąc do krajowego zrzeszenia, są równocześnie członkami organizacji międzynarodowej. IBA współtworzy 56 narodowych organizacji, razem z Polskim Stowarzyszeniem Barmanów działającym od 1990 roku, którym kieruje prezes PBA - Ryszard Berent. W swoim inauguracyjnym wystąpieniu do uczestników Ryszard Berent wymienił trzy osoby szczególnie znaczące dla PBA. Jana van Hagen’a, który utorował drogę PBA do członkostwa w IBA; Yoshiaki Sawai, który swoję życie poświęcił dla wprowadzenia i utrwalenia wysokich standardów w zawodzie barmana oraz Zdzisławowi T. Nowickiemu, który współtworzył PBA i był wieloletnim redaktorem piszącym w „Przeglądzie Gastronomicznym”.

IBA realizowała w czasie kongresu w Warszawie swoją misję, która dotyczyła:

wymiany doświadczeń i nowych idei w zakresie miksologii i kultury picia;
udzielania publicznego poparcia dla wiedzy i dobrych zwyczajów picia;
dalszej standaryzacji mixed drinków;
zachęcenia do inicjatyw handlowych w prowadzeniu barów na najwyższym poziomie obsługi;
pomocy w doskonaleniu kwalifikacji zawodowych barmanów przez szkolenia i organizowanie Międzynarodowych Konkursów Cocktaili.

Pierwsze trzy dni Kongresu wypełniono programem integrującym międzynarodowe środowisko barmanów, Zgromadzeniem Generalnym organizacji. Ta część była tylko dla członków IBA. Gości i obserwatorów zapraszano do kameralnych sal konferencyjnych urządzonych na rezydencje firmowe, witryny wystawowe, sale wykładowe i kameralne lokale dla intymnej degustacji nowych smaków.

W czwartym dniu kongresu, mimo sprawnej klimatyzacji, atmosfera w Hiltonie była wyjątkowo gorąca. Były flagi kilkudziesięciu państw nie na masztach czy w stałej ekspozycji ale wśród delegacji i kibiców dopingujących swoich barmanów. Rozpoczynały się Mistrzostwa Świata Cocktaili 2011 w pięciu kategoriach z udziałem 105 najlepszych barmanów świata. Wśród nich Grzegorz Paweł Szumski, laureat 59 Międzynarodowego Kongresu Barmanów w Singapurze, w kategorii Longdrink oraz Paweł Posłuszny przygotowujący cocktail Sprytny.

Władysław Serwatowski

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]