Naważarka wielogłowicowa firmy ISHIDA, specjalnie zaprojektowana z podajnikami śrubowymi do naważania delikatnych produktów mięsnych, zwiększyła o 30% wydajność produkcyjną francuskiego producenta produktów delikatesowych, a spodziewany jest jeszcze dalszy wzrost wydajności.

Société Progré jest firmą rodzinną specjalizującą się w produkcji francuskich regionalnych specjalności, bazującą przede wszystkim na mięsie lokalnego pochodzenia. Aktualnie, każdego roku, firma dostarcza do 800 ton wyrobów pod własną marką, jak również pod markami kilku większych dystrybutorów, ale zdecydowała rozszerzyć swoje dostawy jeszcze na rynek cateringowy oraz zwiększyć działalność na rynku detalicznym.

Rozwiązanie dla tych planów dostarczyła ISHIDA instalując w zakładzie firmy w Baraqueville naważarkę CCW-R-214W-SF o 14 głowicach, z podajnikami śrubowymi i półtoralitrowymi zasobnikami. Zautomatyzowanie operacji naważania w firmie Progré przyczyniło się nie tylko do podniesienia wydajności, ale także do uwolnienia mocy przerobowych, czego skutkiem było zwiększenie produkcji.

Naważarka firmy ISHIDA, specjalnie zaprojektowana dla produktów, które nie dają się łatwo przesuwać, takich jak świeżo gotowane mięso, ma bezrdzeniowe śruby służące do łagodnego lecz zdecydowanego podawania produktu do systemu zasobników. Natomiast same zasobniki mają nie przywierające powierzchnie i wyposażone są w zgarniacze zapewniające utrzymanie drożności. Połączenie tych dwóch zalet sprawia, że przygotowane ze szczególną uwagą produkty mięsne firmy Progré są naważane z odpowiednią wydajnością i zachowują swą właściwą jakość.

Naważarki wielogłowicowe ISHIDA z podajnikami śrubowymi mogą osiągać wydajności takie jakie zwykle osiągane są tylko w przypadku produktów sypkich. To znaczy, że w firmie Progré słoiki 760 gramowe i 800 gramowe napełniane są z wydajnością 28 sztuk na minutę, porcjami mięsa od 150 g do 500 g w zależności od rodzaju produktu.

Dyrektor naczelny Jean-Luc Reynié stwierdza, że naważarka wielogłowicowa firmy ISHIDA zwiększyła ich produkcję o 30% już w przypadku samych tylko produktów na bazie flaków. Spodziewa się także, że całkowitą produktywność regionalnych wyrobów delikatesowych Progré z łatwością zwiększy o 50%.

Jeszcze ważniejsze dla planów rozwoju firmy Progré jest to, że naważarka ze śrubowymi podajnikami w znacznej mierze zmniejszyła ilość czynności wykonywanych ręcznie. Pięciu ludzi zatrudnionych poprzednio do naważania mięsa zostało obecnie przeniesionych do prac w innych działach zakładu, pomagając w zwiększeniu wydajności produkcyjnej takich regionalnych specjalności, jak flaki Aveyron, wieprzowina z grzybami leśnymi, teryny i pasztety.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]