Aktualności | 2011-11-07
Naważarka ISHIDA pomaga w rozwoju firmy producentowi regionalnych specjalności

Naważarka ISHIDA pomaga w rozwoju firmy producentowi regionalnych specjalności

Société Progré jest firmą rodzinną specjalizującą się w produkcji francuskich regionalnych specjalności, bazującą przede wszystkim na mięsie lokalnego pochodzenia. Aktualnie, każdego roku, firma dostarcza do 800 ton wyrobów pod własną marką, jak również pod markami kilku większych dystrybutorów, ale zdecydowała rozszerzyć swoje dostawy jeszcze na rynek cateringowy oraz zwiększyć działalność na rynku detalicznym.

Rozwiązanie dla tych planów dostarczyła ISHIDA instalując w zakładzie firmy w Baraqueville naważarkę CCW-R-214W-SF o 14 głowicach, z podajnikami śrubowymi i półtoralitrowymi zasobnikami. Zautomatyzowanie operacji naważania w firmie Progré przyczyniło się nie tylko do podniesienia wydajności, ale także do uwolnienia mocy przerobowych, czego skutkiem było zwiększenie produkcji.

Naważarka firmy ISHIDA, specjalnie zaprojektowana dla produktów, które nie dają się łatwo przesuwać, takich jak świeżo gotowane mięso, ma bezrdzeniowe śruby służące do łagodnego lecz zdecydowanego podawania produktu do systemu zasobników. Natomiast same zasobniki mają nie przywierające powierzchnie i wyposażone są w zgarniacze zapewniające utrzymanie drożności. Połączenie tych dwóch zalet sprawia, że przygotowane ze szczególną uwagą produkty mięsne firmy Progré są naważane z odpowiednią wydajnością i zachowują swą właściwą jakość.

Naważarki wielogłowicowe ISHIDA z podajnikami śrubowymi mogą osiągać wydajności takie jakie zwykle osiągane są tylko w przypadku produktów sypkich. To znaczy, że w firmie Progré słoiki 760 gramowe i 800 gramowe napełniane są z wydajnością 28 sztuk na minutę, porcjami mięsa od 150 g do 500 g w zależności od rodzaju produktu.

Dyrektor naczelny Jean-Luc Reynié stwierdza, że naważarka wielogłowicowa firmy ISHIDA zwiększyła ich produkcję o 30% już w przypadku samych tylko produktów na bazie flaków. Spodziewa się także, że całkowitą produktywność regionalnych wyrobów delikatesowych Progré z łatwością zwiększy o 50%.

Jeszcze ważniejsze dla planów rozwoju firmy Progré jest to, że naważarka ze śrubowymi podajnikami w znacznej mierze zmniejszyła ilość czynności wykonywanych ręcznie. Pięciu ludzi zatrudnionych poprzednio do naważania mięsa zostało obecnie przeniesionych do prac w innych działach zakładu, pomagając w zwiększeniu wydajności produkcyjnej takich regionalnych specjalności, jak flaki Aveyron, wieprzowina z grzybami leśnymi, teryny i pasztety.