Polska zarejestrowała już 32 regionalne produkty i zajmuje ósme miejsce w UE. Ostatnio znak unijny „Chroniona nazwa pochodzenia” otrzymała fasola Piękny Jaś z doliny Dunajca; dzięki niej wyprzedziliśmy Czechów. Na czele unijnego zestawienia są Włochy (232 produkty), a za nimi Francja, Hiszpania, Portugalia, Grecja, Niemcy i Wielka Brytania.

Polska wyprzedziła nie tylko większość krajów, które weszły do Unii w 2004 r., ale również wiele krajów tzw. starej Unii. W Brukseli czekają już cztery kolejne polskie wnioski, a trwają prace nad kilkoma kolejnymi.

Resort rolnictwa planuje przeprowadzenie kampanii promocyjnej produktów regionalnych. Zdaniem Dariusza Goszczyńskiego, zastępcy dyrektora departamentu promocji i komunikacji w Ministerstwie Rolnictwa, Polska ma duży potencjał produkcji żywności wysokiej jakości, w tym właśnie wyrobów lokalnych. Świadczy o tym choćby lista produktów tradycyjnych prowadzona przez resort rolnictwa, na której jest 916 wyrobów, z czego najwięcej z województw pomorskiego (126), śląskiego (123) i podkarpackiego (100). Obecność na liście nie daje produktom ochrony przed podróbkami. Jednak aby się na niej znaleźć, trzeba udokumentować historię i tradycyjne sposoby wytwarzania produktów, co później ułatwia starania o certyfikat w Brukseli.

Rejestracja wyrobu to jednak nie wszystko. O sukcesie można mówić dopiero wtedy, gdy za zdobyciem certyfikatu pójdzie sukces rynkowy. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że roczny obrót produktami regionalnymi ze znakami „Chroniona Nazwa Pochodzenia" i „Chronione Oznaczenie Geograficzne" przekracza 14 mld euro, czyli po przeliczeniu 60 mld złotych. Jedna trzecia tej kwoty przypada na Włochy.

Wśród polskich produktów regionalnych, które mają unijny certyfikat, jest kilka wyrobów piekarskich i cukierniczych: rogal świętomarciński, andruty kaliskie, pierekaczewnik, obwarzanek krakowski, chleb prądnicki i kołocz śląski. Dzięki rejestracji najbardziej zyskał wielkopolski rogal świętomarciński. Uzyskał on certyfikat w 2008 r. Od tego czasu jego sprzedaż bardzo wzrosła, np. w spółdzielni Fawor o 40%. Wzrosła również jego cena.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]