8 grudnia 2011 roku w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie przy ul. Akademickiej 15 odbędzie się konferencja pt. „PRZYSZŁOŚĆ UPRAWY TRUSKAWKI, MALINY, PORZECZKI CZARNEJ I BORÓWKI WYSOKIEJ”.

W tym roku również zabrakło owoców ważniejszych gatunków roślin jagodowych, zwłaszcza dla przetwórstwa owocowego. Jakie były tego przyczyny? Stosunkowo wysokie były ceny skupu owoców porzeczki czarnej, truskawki, borówki wysokiej i jabłek. W szkółkach zabrakło sadzonek i drzewek. Czym to grozi? Czy w najbliższych latach możemy być w Europie znaczącym producentem świeżych i przetworzonych owoców jagodowych? Jakie ilości owoców są potrzebne, aby pokryć aktualne i przyszłościowe potrzeby rynku? Jakie są szanse na opłacalną produkcję owoców jagodowych oraz poprawę ich jakości? Czy przemysł przetwórczy chce budować bazy surowcowe dla własnych potrzeb? Jakie były powody dużych zmian cen skupu owoców jagodowych w krótkim czasie, np. porzeczki czarnej? Jakie są szanse na organizację większej liczby grup producentów owoców jagodowych? Jak produkować owoce jagodowe i jabłka bez pozostałości szkodliwych pestycydów? Jakie problemy mają producenci owoców i przetworów, zwłaszcza jagodowych i jakie widzą sposoby ich rozwiązania? Jakie środki pomocowe dla sadownictwa i przetwórstwa?

Na te i inne ważne pytania spróbują odpowiedzieć wykładowcy. Spróbujmy wspólnie zastanowić się nad tymi problemami i wyciągnąć stosowne wnioski. Zastanówmy się, czy nadal Polska może być największym, bądź bardzo dużym producentem i eksporterem, zwłaszcza przetworów owocowych. Jakie gospodarstwa i w jakich warunkach mają największe szanse na opłacalną produkcję owoców jagodowych. Wypracowane wnioski zostaną przekazane producentom świeżych i przetworzonych owoców oraz władzom centralnym i samorządowym.

Koszt uczestnictwa w konferencji wynosi 40 zł od osoby, płatne w dniu obrad. Od tej wpłaty zwolnieni są: pracownicy naukowi, studenci, organizatorzy autokarowych grup uczestników oraz wystawcy. W kwocie 40 zł mieszczą się materiały konferencyjne, kawa, herbata, ciastka, jabłka wysokiej jakości i ciepły posiłek.

Dodatkowych informacji udziela Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych,
Lublin, Tel. 81 524 71 04,
fax. 81 524 71 05,
email: zenku@o2.pl, emakosz@o2.pl

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]