„Nauczyciel Obróbki Mięsa w Szkole XXI wieku” to projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, a jego bezpośrednim realizatorem jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

Projekt realizowany jest od stycznia 2011 roku, udział w nim bierze 56 nauczycieli przedmiotów zawodowych i instruktorów praktycznej nauki zawodu kucharz i pokrewnych oraz technik technologii żywności i pokrewnych z całej Polski. Założeniem projektu jest podniesienie wiedzy i umiejętności nauczycieli, poprzez praktyki trwające 10 dni. Praktyki odbywają się najpierw w dużych i prężnie działających zakładach mięsnych (5 dni), a następnie w kuchniach hotelowych i restauracyjnych (5 dni). Praktykę w zakładach mięsnych zakończyli już wszyscy praktykanci.

Uczestnicy mieli okazję zrealizować praktykę w takich przedsiębiorstwach przetwórstwa mięsnego, jak ZM Morliny, ZM Olewnik, ZM Tarczyński, ZM Warmia, ZM Górny, ZM Herman, ZM Zakrzewscy i ZM Torex. Zakłady te cieszą się dużą popularnością i zaufaniem klientów. Nastawione są na nowoczesność i ciągły rozwój, dlatego też praktyka w zakładzie mięsnym niesie ze sobą niezwykłe korzyści. Tydzień spędzony w przedsiębiorstwach pozwala nauczycielom poznać wszystkie procesy związane z obróbką mięsa i jego przeznaczeniem. Za bezpieczeństwo, rzetelną naukę i prawidłowy przebieg praktyki odpowiedzialni byli opiekunowie, którzy zostali powołani na podstawie osiągnięć i posiadanego doświadczenia. Opiekunowie przeprowadzili instruktaż odpowiednio przygotowanego stanowiska i narzędzi pracy, nauczyli bezpiecznego posługiwania się nożem oraz zasad postępowania w przypadku napotkania zmian patologicznych w mięsie. Po części teoretycznej, umożliwiającej bezpieczne wykonywanie pracy, nauczyciele mogli sami chwycić za odpowiednie narzędzia i uczyć się rozbioru i wykrawania elementów zasadniczych oraz kulinarnych z tusz zwierząt rzeźnych. Podczas pracy opiekunowie i opiekunki udzielali wyczerpujących informacji na temat poszczególnych części zasadniczych półtusz wieprzowych i ćwierćtusz wołowych oraz ich przeznaczenia (elementy produkcyjne, detaliczne, hurtowe, kulinarne). Jednocześnie praktykanci mogli nauczyć się trybowania elementów kulinarnych z elementów zasadniczych oraz klasyfikacji mięsa drobnego.

Praktykanci zaskoczeni byli skalą produkcji w zakładach mięsnych i trudem jaki sprawia laikowi rozbiór zwierząt rzeźnych. Pani Agnieszka odbyła praktykę w Zakładach Mięsnych Morliny i z zadowoleniem opisała wybrane dla niej miejsce i przebieg praktyk: „Dla mnie największym zaskoczeniem była ilość produkowanego mięsa a także fakt, że już drugiego dnia dostałyśmy w ręce noże i pod okiem opiekunów rozbieraliśmy mięśnie. Nie przypuszczałam, że będziemy mieli tak bezpośredni kontakt z produkowanymi surowcami. Niesamowite przeżycie, dużo nauki i solidne wzbogacenie doświadczenia”. Z kolei opiekunowie i opiekunki potwierdzili, że praktykantom trudno było nazwać poszczególne partie mięśni, największe braki występowały w umiejętnościach posługiwania się nożem i innymi narzędziami wykorzystywanymi na dziale rozbioru i wykrawania. Jednak po pięciu ośmiogodzinnych dniach pracy nabywali pewności i precyzji, potrafili poprawnie wyznaczyć linie cięć a wytrybowanie mięśni kulinarnych z większych elementów zasadniczych też nie stanowi dla nich problemu.

„Dla praktykantów jest to zupełnie nowe doświadczenie i nowy świat. Na początku trudno było się im odnaleźć i bali się pracować na mięśniach drogich, z obawy przed ich uszkodzeniem. Staraliśmy się przełamać strach i po pewnym czasie praktykanci sami prosili o samodzielne przeprowadzenie rozbioru na elementy zasadnicze” - stwierdził Marek Markuszewski, opiekun z Zakładów Mięsnych Warmia.

Praktyki, zarówno przez opiekunów prowadzących, jak i samych uczestników zostały ocenione jako niezwykle przydatne do pracy nauczyciela a wartość wiedzy i doświadczenie wyniesione z zakładów mięsnych określone jako nieocenione. Wszyscy uczestnicy zachęcają innych nauczycieli do decydowania się na udział w podobnych przedsięwzięciach!

„Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego”.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Konferencja "Jak edukować Polaków...
    2019-11-22

    W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]

  2. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  3. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  4. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  5. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  6. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  7. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  8. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  9. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  10. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]