Co zrobić, aby zadbać o dobre samopoczucie jesienią? Jak zorganizować aktywny wypoczynek? Jaką dietę wybrać? Jesienią, wraz ze spadkiem temperatury i zmniejszeniem ilości dni słonecznych, doświadczamy wyraźnych zaburzeń nastroju. Aby ustrzec się przed jesienną chandrą i zachować pełnię sił, warto zadbać o dobre samopoczucie, poświęcając czas na regularną aktywność fizyczną i dobierając odpowiednią dietę.

Fitness pod chmurką

Codzienna dbałość o kondycję nie tylko pozwoli nam podtrzymać dobry nastrój, ale pomoże też w uniknięciu uciążliwych chorób. Wskazane jest poświęcanie co najmniej 30 minut dziennie na aktywność fizyczną, najlepiej pod gołym niebem. Spacer, jogging czy gimnastyka na świeżym powietrzu dotlenią i zahartują ciało, przygotowując je do mroźnej zimy. Ponadto stopniowe przyzwyczajanie do niższych temperatur sprawi, że będziemy mniej podatni na przeziębienia i niebezpieczne wirusy. Musimy pamiętać, że osoby regularnie uprawiające sport są nie tylko zdrowsze, ale przede wszystkim cieszą się doskonałym stanem ducha. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego organizm wydziela bowiem endorfiny, zwane potocznie hormonami szczęścia, które sprawiają, że znacząco poprawia się nasz humor.

Energia w posiłku

Również właściwie skompletowana dieta jest podstawą dobrego samopoczucia. Jesienią bardzo ważne jest, aby zadbać o przygotowywanie zbilansowanych posiłków, ponieważ w trakcie chłodnych dni potrzebujemy znacznie więcej energii. Powinniśmy więc spożywać produkty lekkie, ale o dużym potencjale energetycznym np. kaszę, mleko, ciemny ryż i pieczywo, białe mięso, a także miód i orzechy. Nie zapominajmy też o świeżo wyciskanych sokach, które dostarczą nam niezbędnych witamin oraz składników mineralnych, pomagając wzmocnić odporność.

Pamiętajmy, aby inwestować w zakup produktów ekologicznych, które znajdziemy w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością. Istotną kwestią jest również właściwe przechowywanie żywności tak, aby nie traciła swoich wartości odżywczych. – Jeśli chcemy na dłużej zachować świeżość produktów spożywczych, możemy przechowywać je w specjalnych naczyniach próżniowych, które eliminują możliwość rozwoju niebezpiecznych bakterii i drobnoustrojów – zaleca Krzysztof Nieborek przedstawiciel firmy AWG Polska, producenta systemów próżniowego przechowywania żywności superVAC.

Nieco przyjemności

Wszyscy potrzebujemy od czasu do czasu chwili relaksu. Trudy dnia codziennego warto wynagrodzić sobie w postaci gorącej, nastrojowej kąpieli z aromatycznymi olejkami, dzięki której odprężymy zarówno ciało jak i umysł. Doskonałym sposobem jest również odwiedzenie centrum SPA i poddanie się odprężającemu masażowi lub spędzenie kilkunastu minut w relaksującym jacuzzi. Dla amatorów sportu idealnym rozwiązaniem jest wyprawa na basen lub trening jogi. Pływanie doskonale odstresowuje, a przy tym wzmacnia mięśnie całego ciała i poprawia kondycję stawów, joga zaś wycisza, wpływa na sprawność układu krążenia i pozytywnie nastraja do świata.

Aby całkowicie zapomnieć o rutynie tygodnia pełnego pracy, możemy zorganizować spontaniczny, weekendowy wypad za miasto, który pozwoli nam odpocząć od codziennych obowiązków. Wycieczka w góry, wyprawa do lasu czy lekcja jazdy konnej to doskonałe sposoby spędzenia wolnego czasu na świeżym powietrzu. Aktywny wypoczynek i kontakt z przyrodą będzie nie tylko przyjemną i ekscytującą rozrywką, ale przede wszystkim doskonałym sposobem relaksu psychicznego.

AWG to międzynarodowa firma, która powstała w 1985 roku w Niemczech. Jest liderem sprzedaży systemów próżniowego przechowywania żywności superVAC na wielu rynkach Europy zachodniej, m.in. w Belgii, Holandii i Francji. W Polsce firma istnieje od 2005 roku.
Więcej informacji:
www.awg-supervac.pl

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Konferencja "Jak edukować Polaków...
    2019-11-22

    W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]

  2. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  3. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  4. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  5. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  6. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  7. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  8. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  9. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  10. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]