Pod koniec 2010 w Polsce było prawie 21 tys. gospodarstw ekologicznych, tj. o 20 proc. więcej niż w 2009 – podała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych. Pod koniec 2010 r. w Polsce było prawie 21 tys. gospodarstw ekologicznych, w stosunku do poprzedniego roku ich liczba wzrosła o ponad 20 proc. - wynika z najnowszego raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Najwięcej gospodarstw ekologicznych znajdowało się na terenie województw: zachodniopomorskiego (ok. 2,4 tys.), warmińsko-mazurskiego (ok. 2,3 tys.) oraz małopolskiego (ok. 2,2 tys.). W 2010 r. najmniej producentów ekologicznych było w województwach: opolskim (83), śląskim (243) oraz kujawsko-pomorskim (340). Zdecydowana większość producentów ekologicznych w Polsce to producenci rolni. W latach 2009-2010 stanowili oni ok. 98 proc. wszystkich producentów. Pozostali (2 proc.) - to tacy, którzy np. importują produkty ekologiczne z innych krajów i wprowadzają je na polski rynek.

Rolnictwo ekologiczne nastawione jest głównie na produkcję roślinną, pod koniec 2010 r. wyłącznie takimi uprawami zajmowało się prawie 70 proc. gospodarstw, pozostałe prowadziły także produkcję zwierzęcą. W ubiegłym roku, podobnie jak w 2009 r., największy udział w powierzchni użytków rolnych upraw ekologicznych miały łąki i pastwiska (ponad 42 proc.). Kolejne miejsca zajmowała uprawa roślin na paszę (20,6 proc.) oraz zboża (19,6 proc). Pozostałe grupy upraw zajmowały 17,5 proc. użytków rolnych.

O rozwoju produkcji ekologicznej świadczy także wzrost powierzchni upraw. W 2010 r. wzrosła ona o prawie 25 proc. w stosunku do poprzedniego roku i wynosiła ok. 103 tys. hektarów. Najczęściej gospodarstwa ekologiczne mają powierzchnię od 5 do 10 ha; do 5 ha stanowiły 23,7 proc., a największe - powyżej 100 ha - zajmowały tylko 4,5 proc. ogólnej liczby gospodarstw.

W 2010 r. w Polsce było 293 przetwórni, z czego najwięcej w województwach: mazowieckim (47), wielkopolskim (36) oraz lubelskim (36). Łącznie liczba przetwórni z wymienionych województw stanowiła ponad 40,6 proc. ogólnej liczby przetwórni ekologicznych w Polsce. Najmniej przetwórni ekologicznych było w województwach: opolskim (3), lubuskim (5) oraz podlaskim (6).

Najwięcej z ogólnej liczby przetwórni ekologicznych prowadzących działalność w 2009 i 2010 r. zajmowało się przetwórstwem owoców i warzyw - 33 proc. A produkcją innych artykułów rolno-spożywczych - ponad 24 proc., zaś produkcją związaną z przemiałem zbóż - ok. 22 proc. Przetwórstwem ekologicznej herbaty i kawy zajmowało się ok. 7 proc. firm, mięsa - 6,6 proc., a mleka - 2,4 proc.

Źródło: Gazeta Wyborcza/ portalspozywczy.pl/ PAP

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Warsztaty ergonomiczne w Radomiu
    2020-02-21

    27 lutego w Radomiu odbędą się warsztaty ergonomiczne organizowane przez miejscowy oddział OSPSBHP we współpracy z Grupą Koncept. Zajęcia będą miały charakter warsztatowy i mocno angażuj[...]

  2. Źródłowe przyczyny wypadków
    2020-02-20

    22 kwietnia 2020 r. - podczas Międzynarodowych Targów Ochrony Pracy, Pożarnictwa i Ratownictwa SAWO w Poznaniu - odbędzie się konferencja "Wypadki i zdarzenia potencjalnie wypadkowe - źr[...]

  3. Dobre samopoczucie w pracy
    2020-02-19

    Wydarzenie zatytułowane "Workplace Wellbeing Show" odbędzie się w dniach 19-21 maja 2020 r. w ExCeL London i poruszać będzie tematykę związku między dobrym zdrowiem psychicznym w miejscu[...]

  4. 4 marca - Światowy Dzień Inżyniera
    2020-02-17

    Światowa Federacja Organizacji Inżynierskich (WFEO - World Federation of Engineering Organizations) wyszła z inicjatywą ustanowienia międzynarodowego dnia inżyniera - święta, które podkr[...]

  5. Trudno o fachowców
    2020-02-17

    Na polskim rynku pracy najtrudniej o wykwalifikowanych pracowników fizycznych, takich jak elektrycy, spawacze i mechanicy. Czołówkę zawodów najbardziej dotkniętych niedoborem pracowników[...]

  6. Szkolenie okresowe dla służby bhp
    2020-02-16

    Ośrodek Szkolenia OSPSBHP w Kaliszu organizuje szkolenie okresowe bhp dla służby bhp i osób wykonujących zadania tej służby, które odbędzie się w dniach 17-20 marca 2020 r. Celem sz[...]

  7. Targi POWTECH 2020
    2020-02-13

    Technologia obróbki mechanicznej jest podstawą prawie wszystkich produktów codziennego użytku. W 2020 r. wiodące targi przetwarzania, przeładunku i analizy proszków i materiałów sypkich [...]

  8. Festiwal Nauki
    2020-02-12

    9 ekscytujących dni, 150 ciekawych wykładów, warsztatów i debaty na temat nowych technologii, zmian społeczno-ekonomicznych i ekologii. Do tego strefa pokazu i strefa chilloutu, laborato[...]

  9. Targi INDUSTRYmeeting
    2020-02-07

    Na Targach Utrzymania Ruchu i Technologii Przemysłowych INDUSTRYmeeting, które odbędą się 26-27 lutego w Sosnowcu, będą prezentowane nowości z zakresu utrzymania ruchu oraz szeroko pojęt[...]

  10. Benefity dla pracowników
    2020-02-06

    Firma Zappos oferuje swoim pracownikom darmową myjnię samochodową, w Japonii można skorzystać z urlopu złamanego serca, a w Wielkiej Brytanii pracownicy mogą liczyć na Botox Leave - urlo[...]