14 października 2011 r. w zabytkowej kamienicy Lipińskiego, znajdującej się przy Al. Jerozolimskich 63 w Warszawie, została otwarta ósma kawiarnia Starbucks w stolicy. Otwarcia dokonała firma AmRest Coffee Sp. z o.o., joint venture utworzone przez Starbucks Coffee International, Inc. oraz AmRest Sp. z o.o. Jest to szesnasta lokalizacja sieci w Polsce.
Kawiarnia Starbucks Aleje Jerozolimskie zlokalizowana jest w jednej z najpiękniejszych przedwojennych kamienic Warszawy, w samym centrum miasta, w pobliżu hotelu Marriott, Centrum Handlowego Złote Tarasy oraz dworca Warszawa Centralna. Będzie można wejść do niej zarówno od ulicy Emilii Plater, jak i od patio kamienicy Lipińskiego. Nowa kawiarnia jest przygotowana na przyjęcie dużej liczby gości. Dwupiętrowy lokal o powierzchni 150 m2 oferuje aż 60 miejsc siedzących. W większości są to drewniane krzesła ustawione wokół dwu-, trzy- i czteroosobowych stolików, a także wygodne pufy i fotele.
We wnętrzach nowej kawiarni znajdują się piękne, charakterystyczne dla początku XX wieku sztukaterie. Wyraziste żyrandole, zdjęcia oraz grafiki nawiązujące do zbiorów i produkcji kawy w połączeniu z charakterystycznymi dla marki Starbucks stonowanymi barwami, drewnem i przytulną atmosferą tworzą ciepłe, inspirujące miejsce. Goście znajdą w nim ciekawe informacje na temat inicjatywy Starbucks™ Shared Palnet™, która stanowi zobowiązanie etycznego postępowania i tworzenia lepszej przyszłości dla plantatorów, partnerów i innych środowisk przy zachowaniu najwyższej jakości produktów. W nowo otwartej kawiarni Starbucks Aleje Jerozolimskie znalazło zatrudnienie ok. 20 osób.
„Otwarcie każdej kawiarni Starbucks to dla nas ogromna radość i wyjątkowe wydarzenie. Zawsze dokładnie analizujemy poszczególne rynki, aby otwierać swoje lokale w miejscach, w którym chcieliby nas znaleźć nasi klienci. Nasza nowa kawiarnia w kamienicy Lipińskiego jest świetnie usytuowana w samym centrum miasta, w pobliżu Dworca Centralnego oraz Dworca Śródmieście, a także w sąsiedztwie licznych budynków biurowych i sklepów. Z pewnością stanie się ona «trzecim miejscem» pomiędzy pracą a domem czy uczelnią dla wielu osób pracujących lub robiących zakupy w okolicy, przystanią dla podróżujących oraz idealnym miejscem pracy lub odpoczynku dla gości hotelu Marriott” – powiedziała Izabela Winsztal, Starbucks Brand Manager na rynek Europy Środkowo-Wschodniej.
Kawiarnia Starbucks Aleje Jerozolimskie będzie czynna w godzinach 7:00-21:00 od poniedziałku do czwartku, w piątki w godzinach 7.00-22.00, w soboty w godzinach 9.00-22.00 oraz w niedziele
w godzinach 9.00-21.00. Lokal zapewnia swoim gościom bezpłatny dostęp do Internetu (Wi-Fi). Jest także przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych.
Kawiarnia w kamienicy Lipińskiego, jak wszystkie inne kawiarnie Starbucks, zaoferuje swoim klientom wspaniałe bogactwo kaw 100% arabica pochodzących z trzech głównych regionów upraw: Ameryki Łacińskiej, Azji i Pacyfiku oraz Afryki, a także napojów kawowych przygotowywanych na bazie espresso z certyfikatem Fairtrade, takich jak Caffe Latte, Caffe Mocha czy Cappuccino. Oprócz przepysznych kaw, goście Starbucks mają szeroki wybór dań i przekąsek dostosowanych do potrzeb klientów w różnych porach dnia.
Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]
Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]
Biogazowanie produktów ubocznych
Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]
KRD-IG CZŁONKIEM IPC
W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]
Konferencja PFPŻ
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]
PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]
Badanie towarów spożywczych
Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]
SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]
BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]
BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]