Marka Morliny wspierała udział polskiej ekipy w międzynarodowej wyprawie kucharzy do Afryki – World Chefs Tour Against Hunger. Najlepsi mistrzowie kuchni z całego świata po raz kolejny spotkali się w Republice Południowej Afryki, aby zebrać fundusze na pomoc głodującym dzieciom. Efekt akcji to zbiórka 8 mln południowoafrykańskich rand (ok. 4 milionów złotych), co pozwoli na wydanie dzieciom prawie 2,5 miliona posiłków. Po raz pierwszy w akcji uczestniczyła polska drużyna, która na samym końcu Afryki nie tylko zbierała pieniądze na pomoc najbiedniejszym maluchom, ale też promowała dania kuchni polskiej.

Wykorzystując wieloletnie doświadczenie najlepszych szefów kuchni z całej kuli ziemskiej, w Republice Południowej Afryki zorganizowano World Food Festival, na którym licytowano narodowe dania każdej z uczestniczących ekip. W ten sposób, jak również poprzez liczne licytacje (np. płyty ze specjalnie nagraną na rzecz akcji piosenką w wykonaniu gwiazdy pop z RPA, pamiątkowych czapek kucharskich, obrazów oraz niezliczonych przedmiotów, które szefowie przywieźli ze swoich krajów) łącznie zebrano 8 mln rand (około 4 milionów złotych). Tegoroczna akcja przekroczyła wszelkie rekordy – suma, jaką zakładali zebrać organizatorzy była o połowę niższa od końcowego wyniku. Zebrana kwota pozwoli na codzienne wyżywienie 450 dzieci przez najbliższe 5 lat.

Po raz pierwszy do Afryki wyruszyła też narodowa ekipa z Polski. Nasz kraj reprezentowała drużyna w składzie: Joanna Ochniak, Marcin Budynek, Paweł Mieszała, Przemysław Kaczor i Marcin Komsta. Nasi kucharze przez cztery dni demostrowali swoje umiejętności na specjalnych pokazach kulinarnych organizowanych w luksusowym centrum handlowym Hyde Park Shopping Centre w Johannesburgu. Na tych pokazach największą sensację wzbudzały prace w wykonaniu naszego cukiernika, zwłaszcza rzeźby z izomaltu (zamiennika cukru używanego często w produktach farmaceutycznych lub dietetycznych). Do historii akcji przejdzie słynna rzeźba „Łabądek”, która sprzedała się za 400 rand, co było niebywałym sukcesem, biorąc pod uwagę fakt, że za dania płacono ok. 20-50 rand. Polska ekipa wiodła prym pod względem wylicytowanych stawek za dania, jednego dnia nasi kucharze potrafili zebrać ok. 1500 rand. W ramach World Food Festival co wieczór goście w hotelu mogli też poznać smak dań kuchni polskiej.

Jak mówi Marcin Budynek, jeden z uczestników wyprawy i Szef Kuchni Morliny: „Poza oficjalnymi, ekskluzywnymi kolacjami, uczestniczyliśmy również w akcjach dokarmiania dzieci w otaczających Johannesburg slumsach Aleksandra, Soweto, AIKAN. Te spotkania wzbudzały największe emocje. Dzieci reagowały spontanicznie i ciepło na naszą obecność, tańczyły i śpiewały, na chwilę zapominając o codziennych trudnościach. Wobec takich skrajności trudno było przejść obojętnie.”

W akcji World Chefs Tour Against Hunger w dniach 20–30 sierpnia 2011 r. w RPA wzięło udział 250 szefów kuchni z 46 krajów. Centrala mieściła się w Johannesburgu, jednak objęła swoim zasięgiem także cztery inne miasta Republiki Południowej Afryki: Pretorię, Durban, Kapsztad i New Island.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]