W połowie przyszłego roku mączki mięsno-kostne wrócą jako pełnoprawna pasza w żywieniu zwierząt. Szczególnie liczą na to hodowcy trzody chlewnej, bo to szansa na niewielkie, ale jednak obniżenie kosztów produkcji. Z kolei ekolodzy cieszą się, że spadnie import transgenicznej soi.

Mączki mięsno-kostne, czyli odpady po utylizacji zwierząt gospodarskich zostały zakazane w stosowaniu jako pasza jeszcze w latach 90. ubiegłego wieku, gdy w Europie Zachodniej wybuchła choroba szalonych krów. Teraz BSE została opanowana, więc od kilkunastu miesięcy w UE trwa dyskusja o powrocie mączek na rynek. Oczywiście pod pewnymi warunkami. Polska stoi na stanowisku, że trzeba wprowadzić nowe pasze na zasadzie krzyżowego karmienia, czyli białko pochodzenia drobiowego w karmieniu trzody chlewnej oraz białko z trzody w żywieniu drobiu.

Ale sam wymóg krzyżowego karmienia mączek to za mało uznała Bruksela, która w tej sprawie woli dmuchać na zimne. Dlatego teraz naukowcy opracowują testy, na podstawie których będzie można jednoznacznie odpowiedzieć jakiego rodzaju mączki dodano do paszy.

Badania trwają, skończą się na początku przyszłego roku, a wtedy od 1 lipca zakaz stosowanie zostanie oficjalnie cofnięty. Zdaniem hodowców trzody chlewnej, rewolucji w kosztach produkcji nie będzie, ale ceny genetycznie zmodyfikowanej śruty sojowej – najważniejszego obecnie źródła białka w żywieniu zwierząt – na pewno spadną.

Także ekonomiści wątpia, aby przy obecnych wysokich cenach pasz, efekt powrotu mączek na rynek był szczególnie mocno odczuwalny przez rolników. –Ilość mączek stosowanych w paszach nie będzie duża. To będzie kilka, kilkanaście złotych w tonie paszy – prognozuje Michał Koleśnikow analityk rynków rolnych z Banku Gospodarki Żywnościowej.

Obecnie w kraju niepotrzebne mączki mięsno-kostne są utylizowane lub używane jako nawóz do ziemi. Za ich stosowanie w żywieniu zwierząt rolnikowi grozi postępowanie prokuratorskie.

(Źródło: Agro Info)

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]