12 i 13 września w Teatrze i Klubie Capitol w Warszawie odbyła się kolejna, druga już edycja Baru Symposium, unikatowej imprezy skierowanej do miłośników sztuki barmańskiej, koneserów dobrych trunków, właścicieli lokali gastronomicznych oraz wszystkich zainteresowanych branżą alkoholową.

Pierwszego dnia imprezy Leszek Wiwała, Prezesa Zarządu Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy, ostrzegał w jaki sposób uniknąć oszustwa kupując markowy alkohol, a Joerg Meyer (założyciel Le Lion, z Hamburga, doradzał jak za pomocą kilku prostych gestów sprawić, by klient poczuł się w barze jak u siebie w domu.

Drugi dzień rozpoczął się wykładem Radosława Wieczorka na dość zimny temat „Lód to dusza cocktailu”. Andrzej Borcz odpowiadał na pytanie: jak budować lojalność gości i zwiększać obroty? Na scenie pojawił się również Alex Kratena, czeski wirtuoz nowoczesnych technik mieszania oraz Tom Jakschas, 5 członek słynnego kolektywu The Travelling Mixologists. Całość wieńczył panel dyskusyjny – Co to znaczy być właścicielem/operatorem lokalu w Polsce?, w którym na pytania Tomka Roehra z Alkoteki.pl odpowiadali właściciele lokali: Neale Jackson (Paparazzi), David Weidemann (Barrel), Andrzej Borcz (Baroque). Nie zabrakło oczywiście miksowania cocktailowych klasyków i ich nowoczesnych wariacji, również w wersji molekularnej.

Do tegorocznego grona prelegentów Baru Symposium dołączyli również: członkowie the De Kuyper A Team, Nicolas Saint-Jean, artysta sztuki flair, czterokrotny światowy mistrz Flair, Arno van Eijmeren, międzynarodowy ambasador marki De Kuyper oraz Matthijs Janssen, który od 35 lat jest master distilerem oraz starszym konsultantem badawczym destylarni De Kuper, a także Chioke Rosalia, ekspert od organizacji baru.
3 edycja BSW przewidywana jest na 9 i 10 września 2012.

Daria Majda

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]