Główny Urząd Statystyczny pod ostrzałem. Po zakończeniu powszechnego spisu rolnego okazało się, że wcześniejsze szacunki statystyków dotyczące na przykład powierzchni upraw rzepaku drastycznie odbiegają od odpowiedzi.

     Po zakończeniu powszechnego spisu rolnego okazało się, że wcześniejsze szacunki statystyków dotyczące np. powierzchni upraw rzepaku drastycznie odbiegają od odpowiedzi. Pod koniec lipca GUS opublikował pierwsze informacje dotyczące powszechnego spisu rolnego i stwierdza, że zeszłoroczna powierzchnia zasiewów rzepaku jest w rzeczywistości o 200 tys. hektarów większa niż wynikało to z jego poprzednich szacunków.

     - Jeżeli nie wiemy ile rzeczywiście wyprodukowaliśmy to nie wiemy, czy tego rzepaku jest za dużo czy za mało, a to zaproszenie do spekulacji – mówi Mariusz Olejnik, szef Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Rzepaku. - Te rozbieżności są zastanawiające i szokująco wysokie – wtóruje mu Lech Kempczyński z Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju skupiającego największych przetwórców rzepaku.

     Organizacje rolnicze od dawana twierdzą, że w kraju nie ma dokładnych danych dotyczących areału upraw. GUS broni się, że statystyka nie polega na dokładnym zliczeniu każdego hektara i jakieś błędy mogą się zdarzyć.

     - Widać wyraźnie, że metodologia badań i później wyniki tych badań są często nie trafione – narzeka minister rolnictwa Marek Sawicki.

(Źródło: farmer.pl

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]