W niedzielę 11 września zapraszamy na Stary Rynek na – jak zapewniają organizatorzy – pierwszy taki festyn w Polsce. Festyn bardzo, bardzo, bardzo mięsny! Czym różni się od innych festiwali kulinarnych? Przede wszystkim misją edukacyjną oraz tym, że nie ma charakteru komercyjnego. Wszystkie zaproponowane przekąski, degustacje czy poczęstunek będą serwowane oczywiście nieodpłatnie, a ponadto zamiast natrętnej reklamy firm oraz handlu będzie promowane mięso, mięso jako podstawowy składnik zdrowego żywienia. Ta właśnie idea przyświeca imprezie „Świetomięs Polski”.

Aby spełnić postulat oświatowy przewidziano liczne strefy tematyczne związane ze zdrowiem, sportem i historią. I tak oto poznańska publiczność będzie mogła odwiedzić sektor „Mięso dla Zdrowia”, działający pod patronatem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, by wziąć udział w mini wykładach i panelach dyskusyjnych lub wysłuchać porad technologa żywienia, dietetyka czy nawet seksuologa. W strefie „Mięso dla Sportu”, któremu patronuje poznański AWF, będzie można podziwiać „zapasy na zimę” czyli walki zapaśnicze, pokazy i prezentacje w wykonaniu zawodników Unii Swarzędz. Specjalna wystawa historyczna „Kto mięso ma...” została przygotowana przez Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie. Dla dzieci przeznaczono „Zagrodę Młodych Hodowców”, w której – pod okiem doświadczonych instruktorów – będą mogły uczestniczyć w nietypowym warsztacie plastycznym.

Jak na każdym festynie nie może zabraknąć atrakcji artystycznych. Różnorodne zespoły i wykonawcy wystąpią na scenie głównej na przeciw Ratusza. Wieczór zakończy koncert „Kolacja z Andrzejem Cierniewskim”, a przed nim – na podwieczorku i deserze – pojawią się tam „Bardowie” i „Abba Cover”.

We współpracy z Wielkopolską Izbą Rolniczą, ZMW i OHP powołano też drugą estradę, zlokalizowaną w pobliżu Odwachu, tzw. scenę ludową, na której zaprezentują się artyści amatorzy związani z ruchem wiejskim. Atrakcji więc co nie miara. Zwłaszcza gdy dodać, że moderatorem imprezy jest Tomasz Stockinger.

Oczywiście – jak na przyzwoitą imprezę o profilu kulinarnym przystało – będzie mnóstwo okazji do solidnej przekąski lub nawet małej „wyżerki”. Dla uczestników przygotowano m.in. kilka tysięcy porcji „Strawy Świętomięsnej”, ugotowanej specjalnie na tę okazję w wielkim kotle według oryginalnego przepisu. Poczęstunek rozpocznie się dokładnie o godz. 15.00. Nieco wcześniej, bo o 13.00 będzie można sprawdzić jak smakuje „Najdłuższa Kiełbasa Świata”, a specjalny happening jaki będzie towarzyszył prezentacji na pewno doda jej smaku. Bardzo atrakcyjnie zapowiada się wizyta w strefie „Mięso z Polski w Kuchniach Świata”. Tutaj, pod patronatem Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu zaprezentują się egzotyczni kucharze z najróżniejszych zakątków kuli ziemskiej. Artyści sztuki kulinarnej przygotują narodowe potrawy na bazie polskiego mięsa. W tej strefie – przy współpracy z portalem Apetinii – zaprezentują swe talenty gastronomiczne – także znani poznańscy restauratorzy.

Na Starym Rynku w Poznaniu 11 września zapowiada się prawdziwa uczta. Przyprawiona odrobiną wiedzy, nauki, i szczyptą artystycznego smaku.

Program:

Strefy

1. Scena główna (występy artystów). 10.00 - 20.00
2. „Studio Świętomięsne” (przy scenie, punkt transmisyjny z projekcją na telebim ledowy, wywiady z gośćmi i uczestnikami imprezy). 13.00 - 18.30
3. „Mięso z Polski w Kuchniach Świata” (pokazy kulinarne i degustacje, mistrzowie sztuki, znani kucharze, reprezentujący wybrane restauracje w Poznaniu oraz współpracujący z WSHiG w Poznaniu). 13.00 - 18.30
4. „Kocioł Świętomięsny” - specjalnie przygotowywana „Potrawa Świętomięsna” na bazie mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego – poczęstunek dla publiczności 5-6 tys porcji. 15.00 - 20.00
5. „Mięso dla Zdrowia” - strefa naukowa pod patronatem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, prelekcje i spotkania ze specjalistami: technologami żywności, dietetykami, lekarzami, psychologami. Panel dyskusyjny „Dlaczego Mięso?...”. 13.00 - 18.00
6. „Mięso dla Sportu” - pokazy sprawności fizycznej z udziałem zapaśników i kulturystów. 12.00 - 16.00
7. „Zagroda Młodych Hodowców”, strefa dla dzieci, warsztat plastyczny. 13.00 -17.00
8. Wystawa „Kto mięso ma...” Muzeum Rolnictwa w Szreniawie. 10.00 - 20.00
9. Producenci i przetwórcy mięsa – stoiska promocyjne i degustacyjne firm producenckich. 10.00 - 20.00
10. Salon VIP, strefa dla gości zaproszonych („Waga Miejska”). 12.00 – 20.00
11. „Parada Mięsna”, korowód kucharzy i rzeźników w charakterystycznych strojach, od Pl. Wolności, ulicą Paderewskiego, do St. Rynku z udziałem artystów z Teatru „Z głową w chmurach” i Orkiestry Dętej z Lwówka. 11.50 - 12.30

Wykonawcy

Tomasz Stockinger – konferansjer
Anna Harendarz – prezenter strefy kulinarnej
„Erato” - grupa wokalna pod kier. Karola Napieralskiego (DK „Orle Gniazdo”)
„Łany” Zespół Pieśni i Tańca Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Orkiestra Dęta z Lwówka
„Poznan Brass” - zespół instrumentów blaszanych
Teatr „Z głową w chmurach”
„Bardowie” - zespół wokalno-instrumentalny
Krzysztof Monkiewicz – scenograf, warsztat „Zagroda Młodych Hodowców”
„Abba Cover” - zespół coverowy
Andrzej Cierniewski z zespołem

Organizatorami „Świętomięsa Polskiego” są Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Rzemiosła Polskiego i Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]