„Negocjacje były skomplikowane, jednak udało się je sfinalizować w sposób satysfakcjonujący dla obu stron. Dla koncernu McCormick zakup Kamis S.A. to początek intensywnego rozwoju na rynku Europy Środkowej i Wschodniej” – powiedział mecenas Piotr Rawski, partner z kancelarii Baker & McKenzie, szef doradców prawnych McCormick.
Kamis jest obecny nie tylko na polskim rynku przypraw – posiada spółki zależne również w innych państwach Europy Środkowej i Wschodniej. Dlatego też transakcja miała wymiar międzynarodowy i wymagała zaangażowania kilku biur Baker & McKenzie oraz kancelarii współpracujących, m.in. z Rosji, Ukrainy, Rumunii oraz USA. W skład polskiego zespołu prawnego, kierowanego przez mecenasa Piotra Rawskiego, wchodzili eksperci wielu praktyk, w szczególności: M&A (Weronika Achramowicz i Piotr Jaśkiewicz), podatków (Piotr Wysocki) oraz prawa konkurencji (Marcin Kolasiński i Katarzyna Mrzygłód).
McCormick, notowany na nowojorskiej giełdzie, obecny jest ze swoimi produktami już na ok. 100 rynkach na świecie. Wykorzystując swój globalny potencjał oraz silne miejsce marki Kamis w Polsce zamierza intensywnie rozwijać swoją działalność w tej części Europy.
Źródło: Biuro Prasowe Baker & McKenzie
Konferencja "Jak edukować Polaków...
W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]
Negocjacje między UE, a Mercosur
Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]
Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]
Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]
Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]
Biogazowanie produktów ubocznych
Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]
KRD-IG CZŁONKIEM IPC
W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]
Konferencja PFPŻ
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]
PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]
Badanie towarów spożywczych
Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]