Kancelaria Baker & McKenzie doradzała koncernowi McCormick & Company, Incorporated, światowemu potentatowi branży produktów smakowych, przy nabyciu spółki Kamis S.A. – lidera rynku przypraw, musztard oraz innych produktów smakowych w Polsce. Transakcja została sfinalizowana po otrzymaniu zezwoleń organów antymonopolowych w Polsce, Rosji i na Ukrainie.

„Negocjacje były skomplikowane, jednak udało się je sfinalizować w sposób satysfakcjonujący dla obu stron. Dla koncernu McCormick zakup Kamis S.A. to początek intensywnego rozwoju na rynku Europy Środkowej i Wschodniej” – powiedział mecenas Piotr Rawski, partner z kancelarii Baker & McKenzie, szef doradców prawnych McCormick.

Kamis jest obecny nie tylko na polskim rynku przypraw – posiada spółki zależne również w innych państwach Europy Środkowej i Wschodniej. Dlatego też transakcja miała wymiar międzynarodowy i wymagała zaangażowania kilku biur Baker & McKenzie oraz kancelarii współpracujących, m.in. z Rosji, Ukrainy, Rumunii oraz USA. W skład polskiego zespołu prawnego, kierowanego przez mecenasa Piotra Rawskiego, wchodzili eksperci wielu praktyk, w szczególności: M&A (Weronika Achramowicz i Piotr Jaśkiewicz), podatków (Piotr Wysocki) oraz prawa konkurencji (Marcin Kolasiński i Katarzyna Mrzygłód).

McCormick, notowany na nowojorskiej giełdzie, obecny jest ze swoimi produktami już na ok. 100 rynkach na świecie. Wykorzystując swój globalny potencjał oraz silne miejsce marki Kamis w Polsce zamierza intensywnie rozwijać swoją działalność w tej części Europy.

Źródło: Biuro Prasowe Baker & McKenzie

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]