Upodobania i tradycje kulinarne sprawiają, że wieprzowina jest najchętniej wybieranym rodzajem mięsa. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ok. 42 kg wieprzowiny w ciągu roku (Źródło: GUS, Rocznik statystyczny rolnictwa 2009; Rynek Mięsa. Stan i perspektywy, nr 40, 2011). Należy także odrzucić, jako nieaktualne, niektóre mity o tłustej wieprzowinie. Postęp hodowlany, jaki dokonał się w ciągu ostatnich kilkunastu lat, to wzrost mięsności o prawie 10%. Wyniki monitoringu mięsności tusz, publikowane na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wskazują, że w klasach o najwyższej zawartości mięsa (S i E) znajduje się ponad 60% tusz. Współczesne rasy świń to zwierzęta wysokomięsne, a naukowo udowodniona ujemna zależność między umięśnieniem a otłuszczeniem wskazuje, że wzrost zawartości mięsa w tuszy powoduje równoczesne zmniejszenie jej otłuszczenia. Nie obawiajmy się zatem spożywania wieprzowiny – jest ona zdecydowanie chudsza niż przed laty!
Źródło materiał ekspercki dr inż. Anna Hammermeister, dr inż. Tadeusz Blicharski - PZHiPTCh „POLSUS”
Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]
Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]
Biogazowanie produktów ubocznych
Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]
KRD-IG CZŁONKIEM IPC
W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]
Konferencja PFPŻ
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]
PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]
Badanie towarów spożywczych
Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]
SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]
BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]
BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]