Zmieniają się wymagania rynkowe stawiane przed hodowlą trzody chlewnej. Na przykład producenci tuczników oczekują zdrowych zwierząt, o wysokich przyrostach dziennych masy ciała i wysokiej mięsności. Z kolei przetwórcy chcą, aby mięso wykazywało odpowiednią przydatność technologiczną, tzn. miało prawidłowe pH, było nieprzetłuszczone i wolne od wad jakościowych. Konsumenci natomiast oczekują od branży rolnej zwiększonych gwarancji w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i produktów wysokiej jakości. Chcą, aby mięso wieprzowe było chude, ale równocześnie soczyste, miało odpowiednie walory smakowe i było wolne od obcych zapachów. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom, stworzono System PQS (Pork Quality System), który – ujmując produkcję wieprzowiny w sposób kompleksowy – daje gwarancję jej wysokiej jakości.

Upodobania i tradycje kulinarne sprawiają, że wieprzowina jest najchętniej wybieranym rodzajem mięsa. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ok. 42 kg wieprzowiny w ciągu roku (Źródło: GUS, Rocznik statystyczny rolnictwa 2009; Rynek Mięsa. Stan i perspektywy, nr 40, 2011). Należy także odrzucić, jako nieaktualne, niektóre mity o tłustej wieprzowinie. Postęp hodowlany, jaki dokonał się w ciągu ostatnich kilkunastu lat, to wzrost mięsności o prawie 10%. Wyniki monitoringu mięsności tusz, publikowane na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wskazują, że w klasach o najwyższej zawartości mięsa (S i E) znajduje się ponad 60% tusz. Współczesne rasy świń to zwierzęta wysokomięsne, a naukowo udowodniona ujemna zależność między umięśnieniem a otłuszczeniem wskazuje, że wzrost zawartości mięsa w tuszy powoduje równoczesne zmniejszenie jej otłuszczenia. Nie obawiajmy się zatem spożywania wieprzowiny – jest ona zdecydowanie chudsza niż przed laty!

Źródło materiał ekspercki dr inż. Anna Hammermeister, dr inż. Tadeusz Blicharski - PZHiPTCh „POLSUS”

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]