To już VI edycja konkursu Primerba Cup – kulinarnej rywalizacji pomiędzy zespołami z całej Polski. Półfinały za nami. Który zespół wygra? O tym dowiemy się podczas finału konkursu, który odbędzie się 12 września podczas targów Gastro Trendy 2011 w Poznaniu.

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu Primerba Cup jest Unilever Food Solutions. Konkurs skierowany jest do zawodowych kucharzy, profesjonalistów uprawiających ten zawód na terenie Polski. 8 czerwca 2011 r. w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu odbyły się półfinały konkursu. Zespoły kulinarne z całej Polski rywalizowały o udział w finale, a co za tym idzie zwycięstwo w konkursie. Zadanie nie było proste. Dwuosobowe drużyny złożone z szefa oraz kucharza pomocnika miały za zadanie przygotowanie potraw konkursowych z użyciem produktu Primerba Knorr, czyli wyselekcjonowanej kompozycji świeżych ziół, przypraw, grzybów lub warzyw z olejem roślinnym oraz dodatkiem soli. Na rynku dostępnych jest wiele wariantów smakowych Primerby, m.in. bazylikowa, pesto, czosnkowa, prowansalska i inne.

Eliminacje do konkursu Primerba Cup przebiegały w kilku etapach. Zgłoszenie kandydującej drużyny musiało przejść wstępną selekcję, by szef kuchni wraz z pomocnikiem mogli wziąć udział w kolejnym etapie, czyli eliminacjach regionalnych . Zwycięzcy tego etapu zakwalifikowali się do półfinału, a spośród nich ostatecznie wyłoniono siedem zespołów do ścisłego finału.

Zespoły znakomicie poradziły sobie z kulinarnym wyzwaniem i przewodnim tematem konkursu, jakim było przygotowanie dania z baraniny oraz ciepłej przystawki z sera koziego lub owczego, w połączeniu z dowolnym rodzajem ciasta. Tak smakowite dania, które zostały przyrządzone podczas półfinałów, zagwarantowały wybranym zespołom udział w finale i walkę o zwycięstwo.

O tym, który zespół wygra dowiemy się już 12 września podczas targów Gastro Trendy 2011.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]