Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności i Pasz (EFSA) opublikowała nowe wytyczne dla monitorowania GMO.
Państwa członkowskie powinny powołać narodowe centra raportowania jako części europejskiej sieci monitoringu ryzyka dla środowiska związanego z uprawą roślin modyfikowanych genetycznie według uzupełnionego przewodnika „Post-market enviromental monitoring of GM plants” – w skrócie PMEM, opublikowanego 2 sierpnia br.- informuje FAMMU/FAPA. Kolejna zmiana podąża za zmianami w przewodniku nt. Oceny Ryzyka dla Środowiska – ERA dla GMO, opublikowanego w listopadzie 2010 roku (rewizja tekstu z 2006 r.), która zakłada ogólne i szczegółowe procedury oceny ryzyka GMO dla już autoryzowanych odmian do uprawy, w tym wpływ na jakość gleb oraz wpływ na równowagę agroekosystemu.
Narodowe centra raportowania powinny porządkować dane zbierane wg PMEM. Według unijnych zasad plany uprawy GMO muszą współgrać z detalami zakładanymi w PMEM.
EFSA będzie dokonywać rokrocznie oceny PMEM, dokonując podsumowania ocen bezpieczeństwa na poziomie UE.
(Źródło: Farmer.pl)
Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]
Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]
Biogazowanie produktów ubocznych
Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]
KRD-IG CZŁONKIEM IPC
W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]
Konferencja PFPŻ
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]
PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]
Badanie towarów spożywczych
Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]
SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]
BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]
BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]