Szkolenie, które odbędzie się 8 września 2011 r. w Warszawie, skierowane jest do pracowników działów konfekcjonowania. Uczestnicy zdobędą wiedzę z dziedziny opakowalnictwa żywności, a w szczególności z obszaru pakowania mięsa i przetworów mięsnych.

Cele szkolenia:

- przekazanie wiedzy na temat różnych sposobów pakowania wyrobów mięsnych,
- przekazanie wiedzy na temat, właściwości opakowań i folii itp., stosowanych w sektorze mięsnym.

Program szkolenia:

- zmiany jakości żywności i przetworów mięsnych w trakcie przechowania,
- ocena przydatności opakowań do żywności z punktu wymagań higieniczno-sanitarnych,
- czynniki wpływające na trwałość, przechowywanie mięsa,
- wpływ właściwego sposobu pakowania na trwałość produktów,
- najczęściej spotykane wady wyrobów przeznaczonych do pakowania,
- parametry pomieszczeń do pakowania i przechowania mięsa i jego przetworów,
- pakowanie w atmosferze gazów ochronnych, pakowanie farszów surowych – nowa technologia produkcji szynek i wyrobów blokowych,
- metody pakowania, dobór parametrów urządzeń dla poszczególnych grup technologicznych przetworów mięsnych, odpowiedni dobór mieszaniny gazów zależny od rodzaju pakowanego asortymentu,
- pakowanie żywności przeznaczonej do podgrzewania mikrofalowego,
- przepisy związane z etykietowaniem opakowań,
- rola opakowań w marketingu żywności,
- inne metody utrwalania żywności.

Czas trwania szkolenia – 1 dzień, koszt szkolenia 400 zł netto/osoba, cena obejmuje uczestnictwo w szkoleniu, materiały, lunch i przerwy kawowe oraz certyfikat. Miejsce szkolenia: Centrum Szkolenia Przemysłu Mięsnego, ul. Rogatkowa 37, Warszawa, tel. 22 615 87 12.

Więcej informacji o kursach oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na www.polwita.pl oraz Marta Dzierzęcka mdzierzecka@polwita.pl, tel. 601 678 700.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Konferencja "Jak edukować Polaków...
    2019-11-22

    W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]

  2. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  3. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  4. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  5. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  6. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  7. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  8. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  9. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  10. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]