W dniach 20-30 sierpnia br. 255 szefów kuchni z 46 krajów Europy, obu Ameryk, Afryki, Azji i Australii po raz trzeci połączy siły i zawodowe umiejętności w szczytnym celu - walki z głodem na świecie - a wszystko w ramach III edycji World Chefs Tour Against Hunger 2011.

W ciągu dziewięciu intensywnych dni na terenie pięciu miast RPA odbywać się będą pokazy kulinarne i bankiety w ramach NATIONAL FOOD FESTIVAL, których celem będzie licytowanie narodowych dań każdej z drużyn, a pozyskane środki przeznaczone zostaną na zakup żywności dla głodujących dzieci w Afryce.

Polskę reprezentować będzie pięcioosobowa drużyna profesjonalistów branży gastronomicznej:

Joanna Ochniak – Manager
Marcin Budynek – Senior Chef
Paweł Mieszała – Pastry Chef
Przemysław Kaczor – Chef
Marcin Komsta – Chef

Drużyna z Polski przygotuje i zaprezentuje w Johannesburgu łącznie osiemnaście tradycyjnych dań, w tym 4 desery, które będą licytowane podczas pokazów kulinarnych. Obowiązkiem drużyny będzie także serwowanie kolacji w stylu polskim, na które zaproszenia w formie cegiełek można już nabyć.

W poprzednich dwóch akcjach w 1993 i 2003 roku udało się łącznie zebrać ponad 2 mln rand, w tym roku walczyć będziemy o 4 mln rand, co pozwoli na wyżywienie 3 000 dzieci w okresie kolejnych 5 lat!

MY drużyna z Polski - mamy szansę dorzucić swoją cegiełkę w tej wspaniałej inicjatywie, pod którą podpisujemy się całym sercem. Oddajemy serce, umiejętności zawodowe i pełne zaangażowanie, aby godnie reprezentować nasz kraj. Pragniemy popularyzować akcję wśród polskiego społeczeństwa, zwłaszcza wśród koleżanek i kolegów z branży. Mamy nadzieję, że informacja o naszym udziale dotrze do środowisk polonijnych w RPA, które włączą się w akcję WALKI Z GŁODEM poprzez zakup serwowanych przez nas dań w ramach Światowego Festiwalu Kulinarnego odbywającego się w dniach 24- 27 sierpnia w Hyde Park Shopping Centre oraz w hotelu OR Tambo Intercontinental w Johannesburgu - mówi Joanna Ochniak - manager WCTAH 2011 Polish Chefs Team.

Patronem akcji jest dr Bill Gallagher - Prezes Honorowy Światowego Stowarzyszenia Społeczności Kucharskiej (WACS) oraz Stowarzyszenie Szefów Kuchni Południowej Afryki (SACA). Dr Bill Gallagher to nieprzeciętna osobowość, prawdziwy autorytet i przyjaciel kucharzy. Z wykształcenia szef kuchni, obecnie poruszający się na wózku inwalidzkim, jednak potrafiący już po raz trzeci zjednoczyć społeczność kucharską, by wspólnie pomóc tym najbardziej poszkodowanym przez los –głodującym.

Więcej informacji na profilu facebook World Chefs Tour Against Hunger 2011 – POLISH CHEFS TEAM, na oficjalnej stronie internetowej: http://worldchefstour.co.za oraz w spocie zapraszającym do udziału w inicjatywie: http://www.youtube.com/watch?v=mKonXyJHyGo

Kontakt:

Joanna Ochniak
jochniak@wp.pl

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]