Dwa lata intensywnych przygotowań, setki cukierników, eliminacje na wszystkich kontynentach, tony zużytych surowców, miliony wielbicieli czekolady na całym świecie… I wreszcie finał! W dniach 19-21 października br. w Paryżu, podczas Salonu Czekolady, 19 najlepszych cukierników - specjalistów od czekolady, reprezentujących wszystkie zakątki świata – pokaże najpiękniejsze i najsmakowitsze strony niezwykłego surowca, jakim od wieków jest czekolada.

Organizowany już po raz czwarty konkurs World Chocolate Masters to jedno z najważniejszych wydarzeń świata cukierniczego, a przy tym jedyne poświęcone wyłącznie czekoladzie.

Eliminacje Europy Wschodniej odbyły się podczas tegorocznych targów Expo Sweet w Warszawie. Ich zwycięzca, Mariusz Buritta z bydgoskiej cukierni Sowa, będzie reprezentował w Paryżu naszą część kontynentu.

Tematem tegorocznego konkursu jest „Kakao, dar boga Quetzalcoatl”. Zadaniem każdego z 19 finalistów będzie przygotowanie w ciągu 11,5 godziny eksponatu z czekolady, pralin formowanych i oblewanych, torcika czekoladowego, deseru czekoladowego na talerzu oraz eksponatu w formie czekoladowego naszyjnika Azteków. Prace będzie oceniać międzynarodowe jury fachowców (polskim jurorem będzie Karol Okrasa, znana osobowość kulinarna). Wezmą oni pod uwagę aspekty estetyczne prac, interpretację tematu, smak (w przypadku pralin, torcika i deseru), czystość wykonania i umiejętności techniczne. Zdobywca największej liczby punktów otrzyma tytuł World Chocolate Master. Zostaną również przyznane nagrody za najlepsze prace w poszczególnych kategoriach. Zmagania kandydatów i prace jury będzie obserwować publiczność targowa, dziennikarze zaproszeni ze wszystkich kontynentów (również z naszej redakcji!), a także – to nowość – wszyscy zainteresowani za pośrednictwem Internetu. To doskonała okazja dla cukierników i wielbicieli czekolady, by – bez potrzeby wyjazdu do Paryża – móc śledzić najlepszych mistrzów i ich dzieła, poczuć atmosferę zmagań, zobaczyć z bliska emocje towarzyszące uczestnikom i publiczności.

Salon Czekolady i konkurs World Chocolate Masters odbędą się na terenach wystawienniczych Paris Expo – Porte de Versailles, w hali nr 5.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]