W dniach 8-9 września 2011 r. w Warszawie odbędzie się konferencja pt. „Żywność i żywienie w 21 wieku”. Konferencja ta będzie jedną z flagowych imprez naukowo-technicznych organizowaną w ramach Polskiej Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej. Jej głównymi celami będą:

- zidentyfikowanie głównych zagrożeń dla europejskiej bio-gospodarki w świetle polityki Unii Europejskiej dotyczącej tego obszaru. W szczególności tematem obrad będą zagrożenia dla przemysłu spożywczego, rolnictwa, bezpieczeństwa żywnościowego i jakości żywności, a także wpływu diety na zdrowie i jakość życia mieszkańców Europy,

- zidentyfikowanie głównych światowych trendów w nauce o żywności i żywieniu, - opracowanie zaleceń dla europejskiej polityki naukowej w zakresie żywności i żywienia.

Oczekuje się, że w konferencji weźmie udział ponad 400 uczestników z całej Europy, reprezentujących naukę, przemysł, organizacje konsumentów. Ponadto spodziewany jest duży udział polityków. Zatem będzie to imponująca liczba ekspertów posiadających wiedzę z różnych dziedzin związanych z żywnością i żywieniem. Organizatorzy konferencji uważają, że wyrażenie opinii uczestników konferencji na wymienione wyżej tematy będzie daleko bardziej korzystne niż prowadzenie akademickich wykładów o najnowszych osiągnięciach nauki i technologii w tych dziedzinach. Dlatego konferencja będzie zorganizowana w formie warsztatów/sesji panelowych, w których zainicjowana będzie ogólna dyskusja o głównych zagrożeniach dla europejskiej bio-gospodarki oraz potrzebach badań mających na celu przeciwdziałanie tym zagrożeniom.

Spodziewanym efektem dyskusji będzie zdefiniowanie priorytetów dla europejskich programów badawczych w dziedzinie żywności i żywienia na okres najbliższych 10-15 lat.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]