W dniach 8-9 września 2011 r. w Warszawie odbędzie się konferencja pt. „Żywność i żywienie w 21 wieku”. Konferencja ta będzie jedną z flagowych imprez naukowo-technicznych organizowaną w ramach Polskiej Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej. Jej głównymi celami będą:

- zidentyfikowanie głównych zagrożeń dla europejskiej bio-gospodarki w świetle polityki Unii Europejskiej dotyczącej tego obszaru. W szczególności tematem obrad będą zagrożenia dla przemysłu spożywczego, rolnictwa, bezpieczeństwa żywnościowego i jakości żywności, a także wpływu diety na zdrowie i jakość życia mieszkańców Europy,

- zidentyfikowanie głównych światowych trendów w nauce o żywności i żywieniu, - opracowanie zaleceń dla europejskiej polityki naukowej w zakresie żywności i żywienia.

Oczekuje się, że w konferencji weźmie udział ponad 400 uczestników z całej Europy, reprezentujących naukę, przemysł, organizacje konsumentów. Ponadto spodziewany jest duży udział polityków. Zatem będzie to imponująca liczba ekspertów posiadających wiedzę z różnych dziedzin związanych z żywnością i żywieniem. Organizatorzy konferencji uważają, że wyrażenie opinii uczestników konferencji na wymienione wyżej tematy będzie daleko bardziej korzystne niż prowadzenie akademickich wykładów o najnowszych osiągnięciach nauki i technologii w tych dziedzinach. Dlatego konferencja będzie zorganizowana w formie warsztatów/sesji panelowych, w których zainicjowana będzie ogólna dyskusja o głównych zagrożeniach dla europejskiej bio-gospodarki oraz potrzebach badań mających na celu przeciwdziałanie tym zagrożeniom.

Spodziewanym efektem dyskusji będzie zdefiniowanie priorytetów dla europejskich programów badawczych w dziedzinie żywności i żywienia na okres najbliższych 10-15 lat.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]