- zidentyfikowanie głównych zagrożeń dla europejskiej bio-gospodarki w świetle polityki Unii Europejskiej dotyczącej tego obszaru. W szczególności tematem obrad będą zagrożenia dla przemysłu spożywczego, rolnictwa, bezpieczeństwa żywnościowego i jakości żywności, a także wpływu diety na zdrowie i jakość życia mieszkańców Europy,
- zidentyfikowanie głównych światowych trendów w nauce o żywności i żywieniu, - opracowanie zaleceń dla europejskiej polityki naukowej w zakresie żywności i żywienia.
Oczekuje się, że w konferencji weźmie udział ponad 400 uczestników z całej Europy, reprezentujących naukę, przemysł, organizacje konsumentów. Ponadto spodziewany jest duży udział polityków. Zatem będzie to imponująca liczba ekspertów posiadających wiedzę z różnych dziedzin związanych z żywnością i żywieniem. Organizatorzy konferencji uważają, że wyrażenie opinii uczestników konferencji na wymienione wyżej tematy będzie daleko bardziej korzystne niż prowadzenie akademickich wykładów o najnowszych osiągnięciach nauki i technologii w tych dziedzinach. Dlatego konferencja będzie zorganizowana w formie warsztatów/sesji panelowych, w których zainicjowana będzie ogólna dyskusja o głównych zagrożeniach dla europejskiej bio-gospodarki oraz potrzebach badań mających na celu przeciwdziałanie tym zagrożeniom.
Spodziewanym efektem dyskusji będzie zdefiniowanie priorytetów dla europejskich programów badawczych w dziedzinie żywności i żywienia na okres najbliższych 10-15 lat.
Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]
Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]
Biogazowanie produktów ubocznych
Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]
KRD-IG CZŁONKIEM IPC
W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]
Konferencja PFPŻ
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]
PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]
Badanie towarów spożywczych
Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]
SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]
BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]
BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]