W czerwcu 2011r. Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) zakończyło skierowaną do klas I-III szkół podstawowych, ogólnopolską kampanię pt. „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Był to roczny program (sierpień 2010 – czerwiec 2011), finansowany z budżetu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw oraz środków Stowarzyszenia KUPS (przy wsparciu finansowym i merytorycznym swych firm członkowskich: Tymbark i Tetra Pak). Projekt obejmował działania BTL i Public Relations, a jego budżet wyniósł 350 tys. zł netto. W programie wzięło udział ponad 4100 szkół podstawowych z całej Polski. Oznacza to niemal 300 tys. dzieci z klas I-III objętych programem. Program „5 porcji warzyw, owoców lub soku” odniósł wielki sukces i uzyskał ogromne poparcie instytucji związanych z oświatą i zdrowiem. Program był objęty patronatami honorowymi: Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia oraz czternastu Wojewódzkich Kuratorów Oświaty. Partnerem merytorycznym został Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.

Program osiągnął wspaniałe efekty, wobec czego nastąpi jego kontynuacja w roku szkolnym 2011/2012. Program zostanie zrealizowany dzięki sfinansowaniu z budżetu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw oraz wszystkich członków Stowarzyszenia KUPS, którzy podjęli się partycypować w kosztach niekwalifikowanych.

Idea programu

Ideą programu dla szkół „5 porcji warzyw, owoców lub soku” była kontynuacja promocji zdrowej, zbilansowanej diety oraz pokazanie dzieciom, że warzywa, owoce i soki są modne, a ich spożywanie może być zabawą. Program był odpowiedzią na ciągle pojawiające się problemy związane z nieodpowiednią dietą Polaków i zbyt niskim poziomem edukacji w tym zakresie, szczególnie dzieci. Problem ten szczególnie dotyczy dzieci, dlatego właśnie tak istotna jest ich edukacja oraz wpajanie zdrowych nawyków od jak najwcześniejszych lat.

5 porcji warzyw, owoców lub soku dziennie to nie tylko dawka witamin, błonnika i składników mineralnych niezbędna naszym pociechom, ale także sposób, by uchronić dzieci przed coraz częstszym problemem otyłości. Dlatego warto dążyć do tego, aby 5 porcji warzyw, owoców lub soku znalazło dogodne miejsce w rytmie ich dnia i pomagało im się rozwijać, by mogły realizować swoje marzenia, a przede wszystkim cieszyć się dzieciństwem.

Program „5 porcji warzyw, owoców lub soku” nie promował żadnych marek i miał charakter programu społecznego. Jego jedynym zadaniem była promocja zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci.

Działania

Nauczyciele i uczniowie biorący udział w programie otrzymali materiały edukacyjne, na podstawie których, w ciągu roku szkolnego prowadzili lekcje dotyczące zasad zdrowego odżywiania. Materiały edukacyjne trafiły także do ponad pół miliona rodziców. Wedle naszej wiedzy, program ten był więc jednym z największych i najskuteczniejszych programów tego typu realizowanych w Polsce.

Stworzona na potrzeby programu strona www rejestrowała około 250 odwiedzin dziennie, a średni czas na niej spędzany przekraczał 7 minut, co pozwala stwierdzić, że internauci byli nią żywo zainteresowani. Strona www programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku” uzyskała również Certyfikat Bezpiecznej Strony „Best” za promowanie treści bezpiecznych i przyjaznych dzieciom.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]