UE postanowiła wzmocnić system monitoringu pasz, wszystko za sprawą styczniowej afery dioksynowej w Niemczech, która spowodowała milionowe straty. Jednak wielu producentów pasz i surowców tłuszczowych sprzeciwia się nakładaniu prawnego obowiązku monitoringu pasz pod kątem dioksyn, gdyż wiąże się to z dodatkowymi kosztami.

Ewentualne zmiany miałyby m.in. dotyczyć zwiększenia ilości badań na dioksyny i wzmocnienia monitoringu pasz. Straty, jakie odczuli rolnicy, producenci pasz i żywności w związku z aferą dioksynową ciągnęły się przez wiele tygodni. Dodatkowo w marcu Ukraina nałożyła na Polskie towary obowiązek posiadania świadectw o braku obecności dioksyn w paszach i produktach pochodzenia zwierzęcego. Z tego powodu wiemy już, jakie konsekwencje niesie z sobą wystąpienie uchybień na jakimkolwiek etapie produkcji.

Jak podkreśla Jarosław Naze, Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii: - Dzisiaj stawiamy przede wszystkim na produkcję bezpiecznej żywności i jesteśmy przeciwni traktowaniu zwierząt jako zakładów utylizacyjnych. Z tego powodu opowiadamy się za wzmożonym monitoringiem pasz pod kątem obecności dioksyn, który będzie uregulowany prawnie.

Do tej pory badania były przeprowadzane sporadycznie i jak widać nie zapewniły odpowiedniego bezpieczeństwa żywności, system w którymś momencie się nie sprawdził i jak wiemy doszło do użycia nieodpowiedniego oleju do produkcji paszy w Niemczech.

- Zmiany w monitoringu pasz pozwolą na uniknięcie w przyszłości podobnych sytuacji. Ilości narzuconych na producentów próbek będą podzielone w stosunku do wielkości produkcji, dlatego dodatkowe koszty w przeliczeniu na całą produkcję, będą znikome i wprost proporcjonalne do wielkości zakładów. W porównaniu do wielkości ewentualnych strat związanych ze skażeniem pasz, koszty badań prewencyjnych badań są minimalne. Producenci pasz, a także surowców tłuszczowych muszą niestety się liczyć z dodatkowymi kosztami, ponieważ spoczywa na nas obowiązek zabezpieczania pod kątem zdrowotnym pasz i żywności nie tylko w skali kraju, ale również w obrębie całej Europy – mówi Jarosław Naze.

(źródło: farmer.pl)

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]