Według obliczeń wykonanych w lipcu br. najwyższe, całkowite koszty produkcji w przeliczeniu na ha dotyczą uprawy pszenicy (ok. 4831 zł), natomiast najniższe – żyta (3178 zł). Całkowite koszty produkcji jęczmienia to 3610 zł/ha, pszenżyta – 3750 zł/ha oraz owsa – 3488 zł/ha.

Spośród środków przeznaczanych na produkcję zbóż, średnio na materiał siewny przeznaczane jest mniej niż 9 % kosztów całkowitych. Najwięcej, bo po 25 % nakładów stanowią nawozy mineralne NPK i wapno oraz koszty stałe. Siła pociągowa własna stanowi ok. 20 % kosztów, zbiór - 12 %, środki ochrony roślin - ok. 3 % oraz obowiązkowe ubezpieczenie uprawy - mniej niż 3 % kosztów całkowitych.

Koszt materiału siewnego jest najwyższy w przypadku pszenicy (11 % kosztów całkowitych), a najniższy - dla jęczmienia (poniżej 7 %). W uprawie pszenicy najwięcej przeznacza się również na nawozy (27 %) oraz ochronę (9 %). Koszty nawozów i chemicznej ochrony w życie są najmniejsze i stanowią odpowiednio 22 % oraz mniej niż 1 % (koszt zaprawienia nasion). Sytuacja odwraca się w przypadku kosztów stałych i zbioru - ich największy udział dotyczy uprawy żyta (odpowiednio 29 % i 15 %), natomiast najmniejszy - pszenicy (19 i 10 %).

Plon graniczny, czyli wysokość plonu, która pokryje koszty produkcji (w dt/ha), w przypadku pszenicy to 51,4 (przy cenie 94 zł/dt); jęczmienia - 48,3 (78 zł/dt); żyta - 41,81 (76 zł/ha); pszenżyta - 52,1 (72 zł/dt); owsa - 49,8 (70 zł/dt).

(źródłó: farmer.pl, Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych)

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]