CORNELIUS Weizen Bier, z piotrkowskiego browaru SULIMAR, zajął I miejsce w konkursie konsumenckim Bractwa Piwnego w kategorii piwo pszeniczne. Już drugi rok z rzędu, piwo to zajęło najwyższą pozycję w tym rankingu.

Bractwo Piwne to największa i najbardziej prestiżowa, ogólnopolska organizacja zrzeszająca konsumentów piwa, której głównym celem jest promocja kultury spożywania piwa. „Bractwo Piwne” – jak mówi Piotr Sitek Przewodniczący Rady Starszych Kręgu Lokalnego Bractwa Piwnego w Częstochowie – „jest jedynym, oficjalnym przedstawicielem Polski w Europejskiej Unii Konsumentów Piwa, dlatego dbamy aby nasza działalność była rzetelna i obiektywna. Od kilku lat organizujemy konkurs konsumencki, w którym ekipa degustacyjna ocenia polskie piwa obecne na rynku.” Wybory Bractwa Piwnego uznawane są za najbardziej obiektywne, gdyż dokonywane są przez świadomych, przeszkolonych sensorycznie konsumentów piwa.

W tegorocznej edycji konkursu, piwa oceniane były w 10 kategoriach, w zależności od Plato, czyli mocy brzeczki podstawowej. Degustatorzy oceniali po trzy próbki złotego trunku z każdej kategorii. Pod uwagę brane były: aromat, smak, barwa, goryczka, piana, smakowitość oraz ogólne odczucia. Ich ocena jest o tyle wiarygodna, że nie wiedzieli, jakie piwa degustują.

W kategorii piw pszenicznych bezkonkurencyjnie wygrało piwo CORNELIUS WEIZEN BIER z piotrkowskiego browaru SULIMAR. „Zwycięstwo w konkursie organizowanym przez miłośników i znawców piwa to dla nas ogromne wyróżnienie i potwierdzenie, że podążamy w słusznym kierunku.” – komentuje wybór Bractwa Piwnego Prezes SULIMARU Mariusz Supady. – „Od samego początku największą wagę przykładamy do jakości naszych piw. Jak widać efekty naszej pracy smakują tym, którzy o dobrym piwie wiedzą prawie wszystko. Radość ze zwycięstwa jest tym większa, że utrzymaliśmy ubiegłoroczną pierwszą pozycję w konkursie.”

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]