Polskie warzywa i owoce są bezpieczne i smaczne – to hasło przyświecające kampanii społeczno-edukacyjnej BezpieczneWarzywa.pl, która została zainaugurowana 22 lipca br. przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marka Sawickiego. Inicjatywa ma na celu odbudowanie zaufania do polskich warzyw i owoców po epidemii wywołanej werotoksycznym szczepem Escherichia coli w Niemczech.

Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa www.bezpiecznewarzywa.pl, która zawiera m.in.: informacje na temat bezpieczeństwa i jakości handlowej warzyw i owoców, zasady postępowania i spożywania świeżych produktów, aktualne informacje dotyczące bezpieczeństwa i jakości warzyw i owoców, formularz kontaktowy „Zapytaj eksperta”, za pomocą którego można uzyskać odpowiedź na nurtujące internautów pytania.

Częścią kampanii BezpieczneWarzywa.pl jest akcja promocyjna „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. Kampanię zainaugurował happening, który miał miejsce 22 lipca w Warszawie przed budynkiem Centralnej Biblioteki Rolniczej. W trakcie wydarzenia wypuszczonych zostało tysiąc czerwonych balonów symbolizujących pomidory – znak rozpoznawczy kampanii. Kolejne happeningi promujące polskie warzywa i owoce odbędą się podczas imprez plenerowych Lata z Radiem.

Więcej informacji na temat kampanii BezpieczneWarzywa.pl oraz kwestii związanych z bezpieczeństwem warzyw i owoców – na stronie internetowej www.bezpiecznewarzywa.pl.

Szczegóły akcji „Pora na Pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” – na www.facebook.com/poranapomidora.

Inicjatorem kampanii, sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. W kampanię zaangażowane są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

W 2010 r. statystyczny Polak spożył średnio niewiele ponad 41 kg owoców i ich przetworów. W porównaniu z 2002 r., kiedy to na jednego mieszkańca naszego kraju przypadało blisko 49 kg owoców, to spadek o niemal 8 kg. Nie lepiej przedstawia się konsumpcja warzyw i ich przetworów. W zeszłym roku jedna osoba spożyła ich ok. 59 kg, podczas gdy w 2002 r. – ponad 64 kg.

Wciąż jemy mniej owoców i warzyw, niż mieszkańcy innych krajów Unii Europejskiej. Daleko nam do Luksemburga, Grecji i Włoch, przodujących w konsumpcji owoców świeżych i przetworzonych – w ich przypadku zajmujemy niechlubne przedostatnie miejsce. Za nami plasuje się jedynie Bułgaria. Pod względem spożycia świeżych i przetworzonych warzyw znajdujemy się na 10 pozycji. Na początku zestawienia widnieją Grecja, Malta i Rumunia. Z owoców najbardziej lubimy jabłka (15%) i owoce południowe (12,5%), w tym cytrusy i banany. Wśród warzyw prym wiodą pomidory (9%), ogórki (7,5%), kapusta (7%) i marchew (6%) (Dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej).

Źródło: Informacja prasowa MRiRW, Warszawa, 22 lipca 2011 r.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]