Adam Bogacz, ekspert rynku napojów, z początkiem lipca dołączył do kadry zarządzającej Browaru SULIMAR. Jako Dyrektor ds. Rozwoju odpowiedzialny jest za rozwój portfolio produktów, a także wdrożenia i innowacje, których celem będzie zwiększenie potencjału i udziałów rynkowych piotrkowskiego browaru.

Adam Bogacz z wykształcenia piwowar, absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego rozpoczął swoją karierę w 1974 roku, w dziele eksportu piwa PHZ Agros. W 1979 opracował koncepcję piwa Tatra Pils Strong Lager. Wtedy marka ta była najlepszą wersją piwa Żywiec Full Light eksportowaną przez Coca-Colę do Wielkiej Brytanii. A. Bogacz był także współtwórcą wyglądu ówczesnej etykiety, nawiązującej do najlepszej niemieckiej szkoły browarnictwa. Pierwsza Tatra miała żółte tło i czarne litery w lekko gotyckim stylu, co przyczyniło się do jej popularności. W tamtych czasach zabieg ten był o tyle istotny, że piwa z Niemiec zaczynały być popularne w Wielkiej Brytanii, a polskie piwo było tam jeszcze kompletnie nieznane.

W kolejnych latach prowadził Franchise Bottling Agreement z Coca-Cola i Pepsi-Cola, był doradą Zarządu Agros Holding, konsultantem Coca-Cola Poland Services, Dyrektorem Projektu w Bacardi Martini, a także Dyrektorem na Europę Centralną w światowej firmie konsultingowej Zenith International specjalizującej się m.in. w napojach funkcjonalnych. Ostatnio pełnił funkcję Dyrektora ds. Rozwoju w firmie Ustronianka Sp. z o.o.

Przez ten czas zdobył ogromne doświadczenie i wiedzę z zakresu rynku piwa, napojów bezalkoholowych w różnych obszarach, takich jak : NPD, budowanie strategii, marketing, aromaty i dodatki funkcjonalne. Regularnie pisze artykuły o napojach i piwie do pism branżowych. Posiadł unikalną wiedzę o istocie umów franchisingowych stosowanych w systemie coli. Jego pasją, oprócz piwa i coli, są napoje funkcjonalne.

Od 1 lipca Adam Bogacz jest Dyrektorem ds. Rozwoju w piotrkowskim Browarze SULIMAR, gdzie będzie uczestniczył w budowie strategii firmy, pozyskiwaniu partnerów strategicznych, a także będzie odpowiadał za New Product Development oraz komunikację zewnętrzną firmy. SULIMAR od blisko 30 lat zajmuje się produkcją piwa i napojów. Obecnie to jeden z najdynamiczniej rozwijających się browarów regionalnych w Polsce, znaczący w regionie usługodawca w zakresie rozlewu, pakowania i dystrybucji napojów, a także ceniony w kraju i za granicą producent w obszarze marek własnych. SULIMAR proponuje szeroką gamę najwyższej jakości napojów m.in. piwa o tradycyjnych, jak i bardziej wyszukanych recepturach, napoje alkoholowe typu Ready To Drink, napoje energetyzujące i izotoniczne oraz inne napoje bezalkoholowe. Firma jest właścicielem i producentem wysokogatunkowych piw klasy premium marki CORNELIUS, które z uwagi na swój unikatowy skład i smak oraz pracochłonny proces produkcji w pełni oddają specjalistyczne możliwości produkcyjne firmy.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]