Niemcy znane są z doskonałego pieczywa, które dostępne jest w bardzo wielu gatunkach. Od lat uważa się, że na tamtejszym rynku jest ok. 300 rodzajów chleba. Czy jednak ta szacunkowa liczba nie jest zbyt niska? Z inicjatywy Centralnego Związku Niemieckiego Rzemiosła Piekarskiego, przy fachowym wsparciu Akademii Niemieckiego Rzemiosła Piekarskiego, powstaje więc pierwszy Rejestr Chleba, dzięki któremu uda się policzyć produkowane rodzaje pieczywa. To jednak nie wszystko. Związek chciałby, aby bogactwo niemieckiego piekarstwa było chronione przez UNESCO jako światowe dziedzictwo kultury. A wniosek o tę ochronę musi być poparty dowodem na rozmaitość wypieków. Dlatego właśnie zrodził się pomysł stworzenia Rejestru Chleba.

Ten wyjątkowy spis mogą tworzyć wszyscy piekarze, którzy są członkami cechów, przy czym osobą zgłaszającą nie musi być właściciel firmy. Wystarczy mieć skrzynkę mailową. Sam proces zgłoszenia jest bardzo prosty. Na stronie internetowej stworzonej przez Związek należy podać nazwę i adres piekarni, a także poszczególne rodzaje chleba. Nie trzeba zdradzać receptur, wystarczy nazwa, forma, waga, sposób produkcji i składniki (a więc np. nie podaje się ile lnu dodaje się do chleba z siemieniem lnianym). Na podstawie przekazanych danych nikt nie jest w stanie podrobić tych piekarskich specjalności.

Zgłaszać można jedynie oryginalne chleby, wypiekane na bazie własnych receptur firmowych. Pieczywo na bazie gotowych mieszanek nie jest dopuszczone do rejestru. Ponieważ klasyczny chleb mieszany oferowany jest przez wiele piekarni i kolejne chleby mieszane nie są odrębnym rodzajem pieczywa, należy zgłaszać jedynie takie wypieki, które powstają wyłącznie w danej piekarni. Do rejestru nie wpisuje się bułek ani drobnych wypieków. Zgodnie z przepisami, chleb musi ważyć min. 250 g, a w składzie mieć mniej niż 10 części wagowych tłuszczu lub cukru na 90 części wagowych zboża i/lub przetworów zbożowych. Decydujący głos ma trzech profesorów, członków naukowej rady Akademii Niemieckiego Rzemiosła Piekarskiego. To oni określili, jakie różnice muszą istnieć między dwoma chlebami, aby uznać je za odrębne rodzaje. Różnice te mogą dotyczyć składu, formy, technologii i procesu produkcji. Nie wystarczy, by wypiek nosił inną nazwę albo był wypiekany w określonym regionie. Nawet jeśli – zgodnie z przyjętymi kryteriami – Akademia nie uzna danego wypieku za nowy rodzaj, piekarnia otrzyma dyplom za wszystkie zgłoszone rodzaje chleba.

Aby podkreślić wagę tego rejestru i docenić piekarzy biorących udział w całej akcji, po zakończeniu spisu nazwy piekarni i rodzajów chleba zostaną opublikowane, a kompletne dane (wraz z surowcami i technologią) będą przekazane we wniosku do UNESCO. Jeśli uda się zarejsterować niemieckie chleby jako światowe dziedzictwo kultury, poszczególni piekarze otrzymają odpowiednie certyfikaty.

W czerwcu liczba zarejestrowanych piekarni wynosiła 373, a rodzajów chleba – 864. Zarówno ten wynik jak i samo przedsięwzięcie są imponujące. Prezes Centralnego Związku Niemieckiego Rzemiosła Piekarskiego, Peter Becker mówi, że niezależnie od tego, by chronić niemiecki chleb jako światowe dziedzictwo kultury, w całej akcji chodzi o to, by pokazać, czego na co dzień dokonują piekarze. „Niemiecka kultura chleba jest wyjątkowa, a dzięki włączeniu się poszczególnych piekarzy w tę akcję, mogą oni udowodnić, że są częścią tej kultury” – podkreśla. Należy trzymać kciuki za to wspaniałe przedsięwzięcie i… brać przykład z niemieckich kolegów.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]