Od wielu już lat środowisko polskich rzeźników i wędliniarzy myślało o jakimś nadzwyczajnym przedsięwzięciu, które w sposób niekonwencjonalny promowałoby mięso jako podstawowy składnik zdrowego żywienia. Niby w prasie ukazuje się mnóstwo interesujących artykułów opisujących walory mięsa, telewizja nieustannie lansuje mięso w modnych programach kulinarnych, na uczelniach organizowanych jest wiele specjalistycznych kongresów i sympozjów na temat energetycznych walorów mięsa, i mimo że mięso wydaje się wszechobecne, a Polska jest ojczyzną schabowego, zwykli konsumenci – nie mówiąc już o zawodowcach – ciągle czują jakiś niedosyt. Mówiąc półżartem, czują się niedokarmieni. Ale wszystko wskazuje, że się odmieni! Zapowiada się prawdziwa uczta!

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy, pod wodzą niestrudzonego Jacka Marcinkowskiego, prezesa honorowego SRW i przy wparciu Janusza Rodziewicza prezesa zarządu SRW, wpadło na niesamowity pomysł, aby uczynić z mięsa prawdziwą gwiazdę festynu kulinarnego. Już sama nazwa imprezy „Świętomięs Polski” wskazuje na jej oryginalny charakter. A i miejsce: Poznań oraz jej termin: 11 września – wybrany nieprzypadkowo, bo w przededniu Targów POLAGRA – podkreśla strategiczny zamysł organizatorów i zapewnia udział znakomitych gości – z kraju i zagranicy. Na Starym Rynku - w samym sercu miasta, gdzie zlokalizowano „Świetomięsne” działania należy się spodziewać nie tylko wybitnych reprezentantów branży mięsnej: hodowców, producentów, przetwórców i handlowców, ale także przedstawicieli władz i środowisk decyzyjnych z ministrami rolnictwa krajów Unii Europejskiej na czele. Oczywiście najważniejsza jest publiczność, która zwabiona atrakcyjnym programem artystycznym i zapowiedzianymi degustacjami, czy nawet niekiedy obfitym poczęstunkiem, na pewno zjawi się tłumnie. I nie zawiedzie się. Będą czekały na nią liczne strefy, w których nie tylko będą mogli oddawać się rozkoszy jedzenia, ale także uzupełnić swą wiedzę na temat życiodajnej funkcji mięsa, lub sprawdzić swe możliwości fizyczne i zdrowotne. Pod patronatem Uniwersytetu Przyrodniczego będzie działał specjalny sektor „Mięso dla zdrowia”, gdzie rad udzielać będą naukowcy z różnych dziedzin: technologowie żywienia, dietetycy, lekarze, psychologowie, a nawet seksuolodzy. Ich aktywność uzupełnią badania ankietowe dotyczące problematyki żywienia, prowadzone wśród publiczności przez młodzież z kół naukowych UP. Z kolei w strefie „Mięso dla sportu”, działającej pod patronatem poznańskiego AWF, będzie można podziwiać – jako okazy zdrowego żywienia z udziałem mięsa – zapaśników i kulturystów. Ciekawie zapowiada się też wizyta w sektorze historycznym, gdzie wystawę tematyczną przygotuje Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku. Na rynku w Poznaniu będą też gościć przedstawiciele branży mięsnej. Promocja hodowców, producentów i przetwórców przewidziana jest także w specjalnym sektorze.

Dla publiczności najważniejszymi jednak pozostaną strefy kulinarne, a więc przede wszystkim „Kocioł Świetomięsny”, w którym warzyć się będzie specjalna potrawa na bazie mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego. To właśnie te trzy mięsa będą królowały w tym roku w Poznaniu, gdyż z ich Funduszy Promocyjnych impreza została sfinansowana. Przewiduje się 10 tysięcy porcji!

Bardziej wyrafinowanych smakoszy zaprosi się do stanowisk „Mięso z Polski w Kuchniach Świata”. W tej strefie egzotyczni niekiedy kucharze z różnych kontynentów będą przygotowywali rodzime przysmaki na bazie polskiego mięsa.

Nie bez znaczenia dla imprezy pozostaje program artystyczny. Jego galowy wymiar podkreśli znany i dystyngowany aktor Tomasz Stockinger, który poprowadzi cały „Świętomięs”. Gwiazdą wieczoru będzie Andrzej Cierniewski z zespołem, a akcent międzynarodowy zapewni „Abba show”. Równolegle do działań na scenie będą prowadzone animacje plastyczne dla dzieci w zagrodzie „Młodzi hodowcy sztuki”. Oczywiście najważniejszy jest początek. I tu także pomysłodawcy wykazali się nadzwyczajną fantazją i poczuciem humoru. Oto dokładnie wraz z wybiciem godziny 12 na zegarze ratuszowym na scenę zostaną zaproszeni goście oficjalni. Chwilę później na wieży pojawią się – jak zawsze o tej porze – słynne poznańskie koziołki, ale ubrane – jak na „Świętomięs” przystało – w stroje rzeźnickie! Tak, tak!...Również tradycyjny hejnał ratuszowy odegra na cztery strony świata „Rzeźniczy Quintet” w stosownych przebraniach. I zaraz potem na płycie rynku pojawi się „Parada Mięsna”. Ponad stu młodych adeptów zawodu i ich nieco starszych, ale bardziej doświadczonych kolegów – wszyscy ubrani jednolicie w białe fartuchy i takież czapy – niosąc tace i kosze z mięsnymi wiktuałami – poprowadzeni przez orkiestrę, przejdą pod scenę by przekazać organizatorom wstęgę serdelków. Stojący na estradzie oficjele dokonają uroczystego przecięcia serdelkowego sznura, dając tym samym początek imprezie. Potem już tylko zabawa, przyprawiona pasją wiedzy i nauki, rzetelną informacją i dobrym smakiem.

O tym jak wielkim wysiłkiem przygotowuje się taką imprezę wiedzą tylko organizatorzy. Ale są dobrze odżywieni. W mięsie siła!

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]