Branża piwowarska w Unii Europejskiej wydaje ok 1 miliarda EUR na wsparcie ponad 8 tysięcy wydarzeń społecznych. W większości są to wydarzenia o charakterze lokalnym (36%) czy regionalnym (48%), zaś wydarzenia sportowe o dużej skali to jedynie 12% wspieranych projektów. Raport przygotowany przez Brewers of Europe oraz The European Sponsorship Assotiation i przedstawiony na forum Parlamentu Europejskiego wskazuje iż tysiące wydarzeń i projektów społecznych, artystycznych, z dziedziny sztuki, nauki i innowacji zależy od wsparcia ze strony branży piwowarskiej. Są to szczególnie wydarzenia o skali regionalnej i lokalnej, dla których trudno byłoby znaleźć alternatywne finansowanie.

Stosunkowo najwięcej bo ponad 5 000 wspartych projektów były to wydarzenia organizowane przez gminy, 800 dotyczyło kultury i sztuki, 781 były to działania charytatywne zaś 166 dotyczyło ekologii i ochrony środowiska.

Średnia wielkość dofinasowania tego typu projektu to 8544 euro.

Zdaniem Sekretarza Generalnego BoE, Pierre-Oliviera Bergerona, jest to szczególnie ważne obecnie, kiedy z powodu kryzysu ekonomicznego środki publiczne są szczuplejsze, stąd wydarzenia społeczne wymagają większego niż kiedykolwiek zaangażowania ze strony sektora prywatnego – w tym branży piwowarskiej, która od stuleci odgrywa ważną społeczną, kulturalną i ekonomiczną rolę w Europie.

Brewers of Europe jest powstałą w 1958 roku organizacją reprezentującą europejski przemysł piwowarski. W jej skład wchodzą narodowe organizacje browarnicze reprezentujące 3300 browarów z krajów UE oraz Norwegii, Szwajcarii i Turcji, zatrudniających pośrednio i bezpośrednio ponad 2,1 mln pracowników, oraz odprowadzających ponad 51 mld euro rocznie w formie podatków i danin publicznych. Polski przemysł piwowarski na forum BoE reprezentuje Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie.

Źródło: ZPPP Browary Polskie

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Konferencja "Jak edukować Polaków...
    2019-11-22

    W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]

  2. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  3. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  4. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  5. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  6. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  7. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  8. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  9. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  10. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]