Spółka Sime Darby Unimills B.V. ogłosiła 21 czerwca br. wprowadzenie na rynek nowej generacji ekologicznych osnów tłuszczowych. Budowa pierwszej linii produkcyjnej w nowej fabryce, wykorzystującej proces enzymatyczny, została właśnie ukończona i linia jest gotowa do eksploatacji z wydajnością 20 tys. t rocznie.

Alexander van der Klauw, dyrektor zarządzający Sime Darby Unimills powiedział „Klienci są w coraz większym stopniu zainteresowani zakupem jedzenia wysokiej jakości, wytwarzanego z naturalnych składników produkowanych w odpowiedzialny sposób. Nowa generacja ekologicznych osnów tłuszczowych jest odzwierciedleniem ukierunkowania na innowacje i zrównoważony rozwój całej grupy Sime Darby, ponieważ dzięki naszemu nowemu produktowi możemy proponować szyte na miarę rozwiązania przynoszące konkretne korzyści środowiskowe. "

Sime Darby Unimills określiła, w jaki sposób zoptymalizować wykorzystanie enzymów w celu dostosowania funkcjonalności produktu oraz jak maksymalnie wydłużyć ich działanie, czego skutkiem jest znacznie wydajniejszy energetycznie proces enzymatyczny. Oszczędza się dużą ilość energii cieplnej w związku z przeprowadzaniem procesu w temp. 70oC, zamiast metodą tradycyjną w 120oC. Kolejną ważną zaletą nowej technologii jest brak konieczności mycia, w związku z czym niemal nie są wytwarzane ścieki. Gdy druga faza inwestycji będzie w pełni przygotowana do wdrożenia, co zaplanowano na koniec 2011 r., wydajność zostanie zwiększona do maksymalnie 100 tys. t. Dzięki temu zakładowi przemysłowemu Sime Darby Unimills zredukuje produkcję ścieków o ponad 10 tys. m3, a emisję CO2 o 600 t.

Od ponad 100 lat kluczowym przedmiotem działalności Sime Darby Unimills jest produkcja i rozwój twardych osnów tłuszczowych – mieszanek przetworzonych olejów roślinnych, mających zapewnić strukturę, smak i konsystencję margarynom, smarowidłom i olejom spożywczym. Po pierwszym sukcesie związanym z wprowadzeniem na rynek osnów tłuszczowych nie zawierających tłuszczów trans, Sime Darby Unimills jako jedna z pierwszych firm zaczęła oferować nową generację osnów produkowanych z nieutwardzanych olejów i tłuszczów roślinnych z wykorzystaniem technologii frakcjonowania na sucho oraz tradycyjnej technologii modyfikacji oleju.

Źródło: informacja prasowa, Zwijndrecht, 21 czerwca 2011 r.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]