10 czerwca br. w Przysieku k. Torunia odbyło się sprawozdawczo-wyborcze Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia Młynarzy RP. Zarząd Główny przedstawił sprawozdanie merytoryczne i finansowe ze swojej działalności w minionej kadencji i uzyskał absolutorium. Następnie dokonano wyboru władz na kolejną kadencję (2011–2015). Skład Zarządu Głównego: prezes - Jadwiga Rothkaehl, wiceprezesi: Wojciech Górniak, Tadeusz Kapka, sekretarz - Henryk Łada, skarbnik - Grzegorz Depta, członkowie: Stanisław Bociański, Arkadiusz Bowsza, Marcin Kopeć, Jerzy Kuchciak, Janusz Miłosz, Włodzimierz Potocki. Główna Komisja Rewizyjna SM RP: przewodnicząca - Ewa Łapińska, zastępca - Roman Kalkowski, sekretarz - Jerzy Grobelski, członkowie: Tomasz Michalczyk, Zdzisław Przyborowski. Uczestnicy zebrania określili najważniejsze kierunki działania Stowarzyszenia: * intensyfikacja kontaktów z jednostkami administracji państwowej i urzędami kontrolnymi, co pozwoli na skuteczniejsze reprezentowanie członków Stowarzyszenia wobec władz państwowych i administracji krajowej i unijnej,
* tworzenie silnego lobby młynarskiego w środowisku parlamentarzystów, zwłaszcza nawiązanie kontaktów z posłami pracującymi w sejmowych komisjach stałych związanych z rolnictwem,
* kontynuacja stałej współpracy z Europejskim Stowarzyszeniem Młynarzy EFMA, zwłaszcza w zakresie współuczestniczenia w tworzeniu prawodawstwa unijnego,
* działania informacyjno-szkoleniowe w zakresie wszystkich aspektów działalności firmy młynarskiej na arenie krajowej i unijnej.
Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]